SARAJEVO

Ministar Podžić se sastao sa delegacijom Velike Britanije

U delegaciji su bili brigadir Old Roj, predstvnik UK pri Evropskoj uniji, gospodin Nik Pikard, zamjenik stalnog predstvnika UK pri NATO-u, ambasador UK u BiH Metju Fild i odbrambeni ataše ove zemlje u BiH, brigadir Endrju Tait

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

H. J. I.

9.5.2022

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima razgovarali su danas sa delegacijom Ujedinjenog Kraljevstva (UK) koji predstavljaju ovu prijateljsku i partnersku zemlju u institucijama EU i NATO-a u Briselu.

U delegaciji su bili brigadir Old Roj (Roy), predstvnik UK pri Evropskoj uniji, gospodin Nik Pikard (Nick Pickard), zamjenik stalnog predstvnika UK pri NATO-u, ambasador UK u BiH Nj.E. Metju Fild (Mathew Field) i odbrambeni ataše ove zemlje u BiH, brigadir Endrju Tait (Andrew Tait).


Sigurnosni i ekonomski izazovi

Ministar Podžić je iskoristio priliku da tokom razgovora zahvali ambasadoru Fildu i vojnom atašeu Taitu na podršci i pomoći koju Vlada UK pruža institucijama odbrane BiH, te naglasio da je bilateralna saradnja u ovoj oblasti na vrlo visokom nivou.

On je ovom prilikom posebno istakao pomoć u oblasti školovanja i različitih vrsta treninga i edukacije, uspostavi i opremanju vojnih ambulanti na lokacijama OS BiH, osavremenjavanju centara za obuku a posebno Centra za borbenu obuku na Manjači, kao i na drugim brojnim projektima.

Učesnici sastanka su informisani o težišnim aktivnostima MO i OS BiH u ovom vremenu pojačanih sigurnosnih i ekonomskih izazova kako u našoj zemlji, tako i u cijeloj Evropi, kao i o aktivnostima MO i OS BiH iz "Programa reformi" i saradnje sa NATO-om i EU.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće i izazove sa kojima se odbrambeni sistem nosi zbog neusvajanja budžetu za odbranu u posljednje dvije godine.

Na sastanku se razgovaralo i o negativnim implikacijama izazvanih blokadon državnih institucija i nedonošenjem potrebnih odluka na nivou Predsjedništva BiH, što u osnovi onemogućava upotrebu i angažman OS BiH na ispunjenju određenih zakonom predviđenih misija i zadataka.



Uspijevaju ispuniti obaveze

- Uprkos svim ovim izazovima i poteškoćama, MO i OS BiH ipak uspjevaju ispuniti svoje obaveze, ali pomoć i podrška prijateljskih i partnerskih zemalja, itekako dobro dođe i poželjna je u vremenu koje je pred nama - istakao je ministar Podžić.

Brigadir Roj i gospodin Pikard, kao i ambasador Fild su naglasili punu podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u daljem radu, te su iskazali čvrstu opredjeljenost za svaku vrstu pomoći, gdje je to potrebno.

Pohvalili su dosadašnje aktivnosti pripadnika OS BiH na domaćem i na međunarodnom planu i iskazali želju za još većim uključenjem naših odbrambenih kapaciteta, kako u bilateralnim tako i u multilateralnim aktivnostima.

Na kraju je i načelnik ZŠ OS BiH general Senad Mašović iskoristio priliku da se zahvali gostima na pomoći i podršci koja se pruža OS BiH, kao i državi BiH u cjelini i izrazio očekivanja da će saradnja između dvije zemlje biti nastavljena i u budućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.