PORTPAROL RUSKOG MVP-A

Sramotne izjave Zaharove: Napala Kristijana Šmita i negirala pokolj u Buči

Kazala je da se visoki predstavnik "pravi" da ima zvanični status

Marija Zaharova. Agencije

E. Ć.

10.5.2022

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dala je intervju za "ATV" u kojem je izvrijeđala visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

- Imamo čovjeka koji je ustvari varalica, nema međunarodne punomoći, ali preko medija, preko usaglašenog stava kolektivnog Zapada pravi se da ima zvanični status - rekla je Zaharova i dodala:



"Može se svašta falsifikovati"

- Ovo je to što radi Zapad u cijelom nizu pravaca. Dešavanja u Buči. Donedavno u jednom intervjuu jednom italijanskom novinaru imala sam jedno pitanje – kažete da je to provokacija i navodite svoje argumente, oni su logični, ali zar može provokacija tolike veličine u 21. vijeku biti, kad imamo Internet, novinare na licu mjesto, radio, televiziju, društvene mreže, zar može provokacija biti toliko velika. Zašto sam ovo rekla: Čovjek koji nema zvanični status, pravi se da je predstavnik, ali nema status, može da falsifikuje svašta onda.

Zaharova tvrdi "kako se situacija" ponavlja. Negirala je zločin ruskih trupa u Ukrajini.

- Misija OSCE-a koja više ne radi od marta, za koju nisu formalno pokrenuti postupci unutar OSCE-a. Uprkos tome što je Rusija rekla da mandat nije produžen. Nema mandat. Sada vraćamo se na Buču. Mislim da je ovo jedno od najboljih i najoštrijih pitanja koje je ikada neko postavio meni. Zar može biti provokacija tolike veličine. 

"Sve je namješteno"

U Irak su Amerikanci krenuli nakon što je američki državni sekretar donio u SB UN neku staklenu bočicu sa nekim bijelim praškom i za cijeli svijet, ne kuloarno, iza zatvorenih vrata, tokom sjednice rekao – ovo je oružje masovnog uništenja koje posjeduje Sadam Husein. Treba da oslobodimo svijet. 

Ovo je veličina provokacije. A Vi pričate o varalici. Evo je provokacija. I potom su Amerikanci priznali da je to bila smišljena falsifikacija. Staklena bočica, da nije bilo tamo oružja.

To sve je to namješteno. I Velika Britanija je rekla da je to provokacija. Nema veze što je zbog toga poginulo nekoliko stotina hiljada ljudi koje niko nije preračunao. Zemlja je prestala da se razvija u svom tempu, bilo je posljedica po energente, Amerikanci su počeli kontrolisati prilike u ovim zemljama, ali se pojavio ISIS, teroristi, sa kojima se treba boriti, ali sve je to bilo kasnije. 

Glavno je provokacija. U Buči je bilo isto. Kada je 1941. godina, Treći Rajh je pokušao da optuži Moskvu za genocid. Isto je odmah podijeljeno - kazala je Zaharova za ATV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.