POTVRĐENO ZA AVAZ

Ko će na čelo FUP-a: Za tri dana se zatvara konkurs, stigla samo jedna prijava

Da bi konkurs bio validan, potrebna su najmanje tri prijavljena kandidata, piše u Zakonu

M. Aš.

Konkurs traje do petka

Foto: Avaz / Ilustracija


Nezavisni odbor Federacije BiH, kako smo nedavno i najavili, objavio je 4.maja novi konkurs za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Razlog za raspisivanje novog konkurs je taj što se na prvi, koji je bio objavljen 21. aprila, nije prijavio potreban broj kandidata. Tačnije, stigle su samo dvije prijave, i to aktuelnog v. d. direktora FUP-a Ensada Kormana i savjetnika direktora Granične policije BiH Svevlada Hoffmana.

Ali, da bi konkurs bio validan, potrebna su najmanje tri prijavljena kandidata.

Zakon o policijskim službenicima FBiH je ovu situaciju predvidio, pa je prvi konkurs poništen, a drugi odmah raspisan u roku od 15 dana.

Suština je sada da će na novi konkurs, prema Zakonu, biti dovoljno da se prijavi samo jedan kandidat da bi on bio valjan.

Rok za slanje prijava je 20.maj, a do sada je, kako je rečeno za portal "Avaza" iz Nezavisnog odbora stigla samo jedna prijava.

Za sada nije poznatno ko ju je poslao.

Federalna uprava policije, podsjećamo, godinama nema direktora jer Vlada FBiH, tačnije stranke SDA i HDZ-a nikada nisu potvrdile imenovanje Zorana Galića, koji je bio prvi na konkursu 2019. godine. On je na kraju tužio Vladu, ali i odustao od daljnje utrke

Više o:

FUP Nezavisni odbor
NA VRH

Podijeli članak na