NAKON SASTANKA

OSCE: Potrebno unaprijediti istražne postupke i procesuiranje predmeta izborne prevare

Predstavnici OSCE-a i Ureda Vijeća Evrope sastali su se sa predstavnicima VSTV-a i Koordinacije tužilaca

H. J. I.

24.5.2022

Ambasadorica Katlin Kavalek. Arhiva

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu danas su se sastali sa Koordinacijom tužilaca i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH (VSTV) kako bi dogovorili buduće zajedničke aktivnosti, kojima je cilj unapređenje istražnih postupaka i procesuiranja predmeta izborne prevare. Također su razgovarali o efikasnoj koordinaciji između Centralne izborne komisije BiH (CIK) i nadležnih tužilaštava i sudova širom BiH.

Cilj aktivnosti o kojima je bilo riječi je razmjena iskustava između službenika CIK-a s jedne i tužilaca, sudija i policijskih službenika s druge strane, uz detaljnu analizu procesuiranja predmeta izborne prevare, od podnošenja krivične prijave, do vođenja istražnog postupka, glavnog pretresa, te donošenja presude i eventualnog žalbenog postupka.



Predstavnici VSTV-a i Koordinacije tužilaca pozdravili su ovu inicijativu i iskazali snažnu podršku i punu spremnost za provedbu najavljenih aktivnosti.

Ove aktivnosti odražavaju kontinuirane napore Misije OSCE-a u BiH da, zajedno sa ODIHR-om pomogne institucijama u BiH da ojačaju integritet bosanskohercegovačkog izbornog procesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.