TRAJALO 42 GODINE

Dan mladosti: Na današnji dan se slavio Titov rođendan

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine. Arhiva

H. J. I.

25.5.2022

Širom bivše Jugoslavije, 25. maja se sa ushićenjem proslavljao Dan mladosti. 

Odluka da se ovaj dan obilježava kao Dan mladosti donesena je na inicijativu Josipa Broza i Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine. Hiljade mladih ljudi iz cijele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti.


Centralna svečanost na stadionu JNA

Prva Štafeta mladosti krenula je 5. maja 1957. iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta, a svake naredne godine iz drugog grada, simbolično obilježavajući značajne datume i događaje iz historije Jugoslavije.

Mada zvanični podaci govore da je Josip Broz rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, prvi put svečanu proslavu Titovog rođendana organizirao je Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije 25. maja 1945.

Centralna manifestacija uvijek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije. Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.


Nošenje štafete trajalo 42 godine

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Nakon Titove smrti, štafetu su primali predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. Inače, istog datuma godinu ranije je počeo desant na Drvar (Operacija Konjički skok) - njemačka akcija, čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz i da se ukloni vodstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji.

Cilj operacije bio je da se uništenjem centralnih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne njemačke snage s Balkana za manevarsku upotrebu. Tito se uspio spasiti prilikom desanta njemačkih padobranskih jedinica.

Štafeta mladosti posljednji put je nošena 1987., iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je posljednji put održana priredba u čast Dana mladosti.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant Oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih - Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.