DOM NARODA FBIH

Zakon o radu usklađen s odlukama Ustavnog suda

Problem je što su potrebne dvije godine da se promijeni jedna riječ u zakonu kada su u pitanju radnici, a kada je potrebno dijeliti novce to se donosi preko noći, rekao je delegat Žuljević

Zakon o radu usklađen s odlukama Ustavnog suda. FENA

Piše: S. S.

26.5.2022

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH po hitnom postupku su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o radu.

33 delegata su glasala za i jedan je bio suzdržan.

Resorni ministar Vesko Drljača je pojasnio da ovim zakonskim aktom se Zakon o radu usklađuje sa presudom Ustavnog suda FBiH od 26. februara 2020. godine, u kojoj je istaknuto da je odredbom tog zakona pravo radnika na slobodan pristup sudu ograničeno, s obzirom na to da se njenom primjenom na radnika stavlja nesrazmjeran teret u postupcima utvrđivanja prava iz radnog odnosa.

Delegat Aner Žuljević (SDP) je rekao da su presude Ustavnog suda pedagoška mjera svim političkim ambicijama koje imaju namjeru da se obračunavaju s radnicima.

- Nažalost, svaki put kad je neko osporavao ovaj zakon Ustavnom sudu, on je bio osporen. Problem je što su potrebne dvije godine da se promijeni jedna riječ u zakonu kada su u pitanju radnici, a kada je potrebno dijeliti novce to se donosi preko noći - rekao je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.