ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić o odluci EPP-a: Ovo je dokaz promašenosti nakaradne etničke politike

Nikada više 'legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda' neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona, navodi Komšić

Komšić: Dokaz potpune propasti. Agencije

E. Ć.

31.5.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na odluku Evropske pučke partije (EPP) da odbije HDZ-ov zahtjev za legitimnim predstavljanjem naroda.

Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano "legitimno predstavljanje naroda", konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike.

Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog 'legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda' više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptualni debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit - navodi se u reakciji.


Komšić ističe da izražava "naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano 'legitimno predstavljanje naroda', posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom".

- Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. 'legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda' izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano 'legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda' neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki" - stoji u reakciji Željka Komšića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.