KRIZA

Rast cijena zatvara objekte: Ugostitelji dižu ruke od posla

Bilo je otpuštanja tokom korone, a sad ne možemo naći uposlenike

Rast cijena snažno pogađa ugostiteljstvo. Avaz

Piše: A. Kukić

4.6.2022

Rast cijena snažno pogađa ugostiteljstvo i sve je više onih koji su primorani zatvoriti svoje objekte. Sarajevski ugostitelj Amar Trbović kaže za „Avaz“ da je promet značajno opao i da ugostitelji preživljavaju od sezone do sezone.


Prodaju opremu

Nabavne cijene su više, zbog čega su ugostitelji povećali cijene kafe, sokova i hrane, a građani su odlučili uštedjeti upravo tako ne izlaze učestalo kao prije. Trbović nam govori da je sve više onih koji se odlučuju na izlaske subotom, a svakodnevno „ispijanje kafe“ u kafićima mnogima postaje luksuz.


Amar Trbović: Sezona još nije krenula što se tiče dijaspore i to dobro osjetimo. Screenshot

- Sezona još nije krenula što se tiče dijaspore i to dobro osjetimo, bolje smo radili u koroni nego sad zato što nisu bile visoke cijene. Što se tiče pića i ostalog, sve je bilo jeftinije, sad sve dobavljamo po višim cijenama i primorani smo i mi dići cijene - kaže Trbović.

Ugostitelji se odlučuju na stavljanje ključa u bravu, a mnogi ovih dana prodaju svoju opremu. Situacija će biti koliko-toliko stabilna tokom ljeta, međutim, pitanje je šta poslije.

- Sad će doći dijaspora i stranci, oni su opet i naviknuti na visoke cijene, za njih je ovo ništa jer imaju velike plaće, pa ćemo nekako i predeverati ovo ljeto, ali šta ćemo kad dođu jesen i zima? Sarajevo je postao grad ljetnog turizma, sezonski grad - mišljenja je Trbović.


Nema radnika

Osim toga, veliki problem predstavlja i nedostatak radne snage. Restriktivne mjere tokom pandemije kronavirusa dovele su do velikog broja otkaza, a radnici su u potragu za poslom otišli u druge države.

- Bilo je otpuštanja tokom korone, a sad ne možemo naći radnike. Odlaze, a oni koji ostaju traže plaću koju mi ne možemo dati. Recimo, konobar traži plaću 1.200-1.500 KM, kao u državnoj firmi. Ko imalo hoće da radi, želi veća primanja koja se ne mogu ispoštovati, a na to idu i prijava, osiguranje, pa jedan radnik izađe 2.000 KM - objašnjava Trbović.


Sezonski grad

Država nema sluha i ne nudi pomoć, a, ako i pomogne, kako kaže Trbović, na listi su uvijek iste firme. Pita se kako dalje nakon što prođe ljetna sezona.

- Sarajevo je postao sezonski grad, isto kao što na moru ljudi čekaju ljeto , tako i mi ljeti čekamo dijasporu, a zimi čekamo Novu godinu i Hrvate, Srbijance, Crnogorce da se zadrže kod nas par dana i slave Novu godinu – kaže Trbović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.