VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit donio odluku o finansiranju izbora

Mojim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i osiguravaju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora

Visoki predstavnik Kristijan Šmit. A. Kukić

A. K.

7.6.2022

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

- Primio sam k znanju odluku koju je donijelo Vijeće ministara, a koja se čini korak u pravom smjeru. Gledajući odluku vidio sam da je dobra, ali da nije dovoljno dobra. Nakon što sam prikupio detaljne informacije na zajedničkom sastanku s Ministarstvom finansija i CIK-om, sasvim mi je jasno da planirana sredstva nisu dovoljna.


Odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje

Budući da finansiranje izbora još uvijek nije osigurano potrebno je osigurati da se održe na vrijeme. 

- Ovom odlukom nalažem sljedeće. CIKBiH dobit će iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za izbore kao posebna alokacija, ali to ne uključuje dalja izdvajanja koja bi mogla biti potrebna za organizovanje izbora. Moje odluke pravosnažno mijenjaju odluku Vijeća ministara i dodjeljuju cijeli iznos CIK-u, a osiguravaju se i trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora  - rekao je Šmit.

Pravo građana

- I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome treba još puno raditi. Isto tako apeliram na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo građanima da izraze svoj stav - rekao je Šmit.

Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se obratili već 20. januara.

- Isti apel ponovili smo 5. aprila, međutim nismo dobili dostatan odgovor. Tako da sasvim jasno kažem svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran - rekao je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.