ZLOČIN AGRESORA

Tužno sjećanje: Na današnji dan ubijeno troje djece na Sedreniku, majka Halida poslala važnu poruku

U dvorištu porodične kuće ubijeni su braća Fehim (17) i Mirza (12) Bojadži, njihova rodica Amina Bojadži (14), a život je izgubio i 24-godišnji mladić Sakib Prašović

A. Č.

9.6.2022

Na mjestu zločina i spomen-obilježju odata počast nevino stradalim žrtvama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na današnji dan 1992. godine, u naselju Sedrenik desio se jedan od najtežih zločina u kojem su agresorske snage granatom usmrtile četiri osobe, od kojih troje djece iz jedne porodice - porodice Bojadži.

U dvorištu porodične kuće u ulici Sedrenik 171 na današnji dan, prije 30 godina ubijeni su braća Fehim (17) i Mirza (12) Bojadži, njihova rodica Amina Bojadži (14), a život je izgubio i 24-godišnji mladić Sakib Prašović. 

Tim povodom, na mjestu zločina i spomen-obilježju danas su se okupile brojne delegacije, članovi porodice i prijatelji kako bi odali počast nevino stradalim žrtvama.

Muhammed ne pamti svoju poginulu braću

U ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića i Općine Stari Grad cvijeće na mjesto zločina položila je delegacija koju su činili: šefica Službe kabineta Općinskog načelnika Amela Bogunić, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Elma Novalija, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Damir Saračević i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Alija Begić.

I ove godine tužnu godišnjicu smrti njihovih članova porodice obilježili su Halida i Muhammed Bojadži, Fehimovi i Mirzini majka i brat. Muhammed ne pamti svoju poginulu braću jer se rodio tri godine nakon njihove smrti. U današnjem obraćanju Halida Bojadži pozvala je da se ovakvi zločini nikada ne zaborave.

- Bila sam pripadnik Zelenih beretki i Armije RBiH i borila sam se sa puškom u ruci, četiri puta sam ranjena, dva sina izgubila. Da su živi moj Fehim bi sada imao 47 godina, a Mirza 44 godine i ništa mi više ne bi trebalo, ja bih od njih živjela. Ne dozvolimo da nikada više ne dođe rata, ali praštanja nema... - kazala je Halida Bojadži.

1.601. djete ubijeno za vrijeme opsade

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92/95, Fikret Grabovica je na današnjem obilježavanju kazao kako su se djeca i tinejdžeri opkoljenog Sarajeva, uključujući i članove porodice Bojadži, ubijala planski i sa jasnom namjerom, što je protiv svake međunarodne konvencije i pravila ratovanja.

- Po našim saznanjima, od 1.601. djeteta koje je ubijeno za vrijeme opsade, veliki broj njih je ubijeno snajperom. Znači, zločinac je to svjesno uradio. Kao Udruženje smo ogorčeni radom Tužilaštva BiH, koje nije podnijelo nijednu optužnicu protiv osoba koje su činile takve zločine u Sarajevu - izjavio je Grabovica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.