NA MARGINAMA SAMITA

Rusko ministarstvo o sastanku Lavrova i Dodika: Potrebno osloboditi BiH od visokog predstavnika

Istaknuta je saglasnost stavova o ključnim međunarodnim problemima, dodaje se u saopćenju

Sa današnjeg sastanka. Agencije

H. J. I.

16.6.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razmotrili su na današnjem sastanku dinamiku stabilizacionog procesa u BiH u kontekstu neophodnosti oslobađanja te nezavisne i suverene zemlje od spoljnog protektorata u liku visokog predstavnika, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.


Nezakonite sankcije

Sagovornici su, kako se navodi u saopćenju, na sastanku na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu razmijenili mišljenja o stanju i perspektivama razvoja međusobne saradnje sa akcentom na saradnju Rusije sa RS.

Istaknuta je saglasnost stavova o ključnim međunarodnim problemima, dodaje se u saopćenju.

Na sastanku je istaknut značaj uspostavljanja konstruktivnog dijaloga u BiH o svim aktuelnim pitanjima te ukazano na štetnost prakse uvođenja jednostranih nezakonitiih sankcija prema legitimno izabranim političkim zvaničnicima BiH, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.


Dinamika stabilizacionog procesa

Dodaje se da je potvrđena obostrana privrženost dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma, njegovih osnovnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

Lavrov i Dodik razmotrili su na današnjem sastanku i dinamiku stabilizacionog procesa u BiH u kontekstu neophodnosti oslobađanja te nezavisne i suverene zemlje od spoljnog protektorata u liku visokog predstavnika, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Potvrđeno je da će kontakti biti nastavljeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.