ZABRINJAVAJUĆE

Povećan broj oboljelih od raka

Muškarci uglavnom obolijevaju od karcinoma pluća

Nedostupni tačni podaci o izliječenima. Agencije

Piše: A. Kukić

20.6.2022

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2032. godine očekuje se da će broj oboljelih od raka porasti za 70 posto, odnosno da će oboljeti 25 miliona ljudi širom svijeta.


Manjak programa

Broj oboljelih povećava se i u BiH. Dr. Indira Spahić-Omeragić, specijalista radijske onkologije, kazala je kako se u UKC-u Tuzla liječi veliki broj onkoloških pacijenata.

- Možemo reći da je povećan broj novootkrivenih onkoloških pacijenata. Razlog za to leži u lošoj socioekonomskoj situaciji u kojoj svi živimo i, naravno, tu je nedostatak kako nacionalnog tako i bilo kojeg planiranog skrining programa - kazala je dr. Spahić-Omeragić.

Muškarci uglavnom obolijevaju od karcinoma pluća, potom debelog crijeva, a na trećem mjestu je karcinom prostate. Najčešća oboljenja kod žena su karcinom dojke, pluća i debelog crijeva.


Dr. Sahić- Omeragić: Fali programa. Agencije

- U porastu je broj ginekoloških maligniteta. Što se tiče izlječenja, o tome je teško govoriti, jer pacijenti uglavnom dolaze s uznapredovanim karcinomima, nerijetko i metastatski. Uglavnom dobar ishod liječenja kod lokaliziranog stadija bolesti imaju karcinomi dojke, prostate i karcinomi grlića maternice - objasnila je dr. Spahić-Omeragić.


Skupa terapija

Ugledna doktorica i svjetski priznata stručnjakinja iz oblasti onkologije Maja Banjin kazala je da se u našoj sredini bolest najčešće otkrije u uznapredovanoj, metastatskoj fazi.

- Onda je proces liječenja najčešće vezan za dugu i skupu onkološku terapiju. Liječenje maligne bolesti je skupo i za mnogo bogatije zemlje nego što je naša - kazala je dr. Banjin.


Dr. Banjin: KS još nema kantonalnu bolnic. Agencije

Uzročnici bolesti, osim genetskih predispozicija, vrlo često mogu biti stil života, okruženje i stres. Podsjetila je da Kanton Sarajevo još nema kantonalnu bolnicu, pa ni odjel za onkologiju, te je kazala kako Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ čeka na odobrenje od resornog ministarstva kako bi prihvatila određeni procent onkoloških pacijenata.

Pravo na invalidninu

Iz Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja pojasnili su nam kada onkološki pacijenti ostvaruju pravo na invalidninu.

- Invaliditet kod onkoloških pacijenata procjenjuje se zavisno od toga koliko je bolest utjecala na oštećenje organizma. Utvrđen je izuzetak inoperabilne maligne novotvorevine s udaljenim metastazama (najteži oblici), gdje je propisan stepen invaliditeta od 100 posto, te sve vrste malignih neoplazmi dječije dobi, uključujući i leukemije, uz obavezan kontrolni pregled pet godina nakon početka liječenja - naveli su iz Instituta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.