PREDSJEDNIK PDP-A

Borenović: Kristijan Šmit je realnost

On je tu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sa Šmitom razgovarao dva puta, patrijarh Porfirije je razgovarao sa Šmitom. Cijeli svijet je razgovarao, kazao je Borenović

E. Ć. / Srna

Branislav Borenović i Kristijan Šmit

Foto: Avaz


Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) realnost i da može da razriješi mnoge stvari u BiH.

Borenović je rekao da Šmit razgovara sa mnogo ljudi, pa je logično da razgovara sa Jelenom Trivić kao potpredsjednicom PDP-a.

- Šmit je realnost. On je tu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sa Šmitom razgovarao dva puta, patrijarh Porfirije je razgovarao sa Šmitom. Cijeli svijet je razgovarao. Ne vidim razlog zašto ne razgovarati - rekao je Borenović na konferenciji za novinare.

Borenović smatra da je zbog stalnog rasta cijena goriva krajnje vrijeme da se ukinu akcize na gorivo i da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH hitno treba da donese odluku o tome.

Navodeći da je Dom naroda prije tri mjeseca zaustavio odluku Predstavničkog doma da se akcize suspenduju na šest mjeseci, Borenović je izjavio da je time spriječeno pojeftinjenje goriva za oko 50 feninga po litru.

On je rekao da bi pojeftinjenje goriva za navedeni iznos značajno uticalo na budžete građana, ali dominantno na privredne aktivnosti i proizvode koji zavise od cijene goriva.

- Dok sve poskupljuje, vlast predvođena SNSD-om, HDZ-om i SDA povećava budžet institucija BiH za skoro 80 miliona KM, a u čitavom mandatu budžet je povećan za 140 miliona - rekao je Borenović i istakao da je budžet institucija potrošački, odnosno da se dominantno koristi za plate i privilegije funkcionera.

Vlasti RS ne priznaju Šmita na poziciji visokog predstavnika u BiH jer nije izabran uz saglasnost Vijeća sigurnosti UN. Legitimitet Šmitu spore i Rusija i Kina.

NA VRH

Podijeli članak na