RAZGOVOR

Adi Ćerimagić: EU se nepravedno odnosi prema BiH

Godinama je EU odbijala da uopće razmisli o tome da bi BiH mogla predati zahtjev za članstvo, navodi Ćerimagić

Ćerimagić: Loša poruka za građane. Arhiv

Razgovarao: Danijal Hadžović

24.6.2022

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost i ekspert za EU integracije Adi Ćerimagić u razgovoru za „Avaz“ ističe da je odluka Evropske komisije da preporuči kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju krajnje pozitivna, jer pokazuje da su vrata EU za te zemlje otvorena.

- Sve ono što se desilo u Ukrajini, strah da bi to isto mogla doživjeti i Moldavija, spremnost Moldavije da ugosti izbjeglice iz Ukrajine, kao i da potpuno usaglasi svoju vanjsku politiku s EU prema Rusiji, bez obzira na strah koji postoji unutar nje same, dovoljni su za političku poruku da su dobrodošli u evropsku porodicu - ističe Ćerimagić.

Samo pesimizam

Ipak, Ćerimagić naglašava kako sve to, s druge strane, dovodi BiH u pomalo apsurdnu situaciju, jer su se zemlje koje su tek razmotrile mogućnost svoje evropske perspektive odjednom našle ispred Bosne i Hercegovine.

- U pitanju su generalni pesimizam EU prema BiH i frustriranost političarima u našoj zemlji. Izostaju pritisak iz BiH i fokus na evropski put, na osnovu kojih bi se tražilo od Evropske komisije da se prema Bosni i Hercegovini odnosi kao prema svim njenim susjedima, ali i da se objasni Bosni i Hercegovini koji su to uvjeti za kandidatski status - smatra Ćerimagić.

Navodi da je, za razliku od BiH, partnerski odnos EU prema ove dvije zemlje bio mnogo otvoreniji.

- Godinama je EU odbijala da uopće razmisli o tome da bi BiH mogla aplicirati za članstvo, kada je predala aplikaciju, traženi su različiti uvjeti. U samom procesu famoznog upitnika Evropska komisija je izmišljala pitanja koja su provokativna i za koje je znala da će izazvati probleme i nesuglasice u BiH, tako da pristup nije bio partnerski - objašnjava Ćerimagić.


Nema radovanja

Ćerimagić pozdravlja prijedlog Slovenije o dodjeljivanju kandidatskog statusa za BiH, ali ističe da se ne treba prerano radovati.

- Teško je reći šta će biti od ovog prijedloga, draft koji sam ja imao na uvidu spominje kandidatski status za BiH, ali joj ga ne dodjeljuje, čak se zemlje članice ne obavezuju ni da će ga dodijeliti - smatra Ćerimagić.



Iznevjerena očekivanja

Iako je odluka da se Ukrajini i Moldaviji da položaj ispred BiH na putu ka EU razočarala mnoge građane, Ćerimagić kaže da građani naše zemlje teško da mogu biti dodatno obeshrabreni kada su u pitanju evropske integracije.

- Građani se ne mogu dodatno razočarati. Ono što bi ih iznenadilo jeste da EU pošalje jasnu poruku da je mjesto Bosne i Hercegovine u EU, a da im onda kažu na koji način mogu do toga doći, koji su to uvjeti, u kojem vremenskom okviru i kakve koristi se mogu očekivati - navodi Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.