DANI AJVATOVICE

Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Jutros je oko stotinu konjanika krenulo na put prema Oborcima, a među njima su i gosti iz Brčkog i Kozarca

A. Č. / Mina

25.6.2022

Oko stotinu konjanika krenulo na put prema Oborcima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros su ispraćeni konjanici koji počinju svoj put prema Oborcima, gdje će uz prigodan doček napraviti kratku pauzu, a nakon toga nastaviti put prema Donjem Vakufu, Pruscu i Ajvatovici.

Iz Karaule na put kreće i bajraktar Dželil Pajić, koji kaže kako bajrak nosi od vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Za mene je Ajvatovica nešto posebno i veliko i dok sam živ, s bratovom i svojom porodicom ću gajiti tu tradiciju - kazao je Pajić.


Ukrasi na konju

Dodao je kako ima dva konja koji se posebno pripremaju za ajvatovički put.

- Na vrijeme se pripremamo tako što provjeravamo kakvi će biti ukrasi na konju. Ajvatovice je 1991. godine bila bila zabranjena, ali smo, Bogu hvala, ponovo oživjeli ovu tradiciju - rekao je Pajić.

Vođa kolone Haris Drobo mještanin je Karaule i kaže da je sve spremno za ovaj put.

- Ajvatovica je dio tradicije Bošnjaka i to treba njegovati. Vrlo je danas teško organizirati konjanike, jer su i konji sve više povučeni zbog rentabilnosti i ekonomičnosti - rekao je Drobo, ističući kako se danas najčešće posuđuju konji koji će pohoditi prema dovištu.


Tradicija našeg naroda

Iz Karaule je danas krenula impozantna kolona, kaže Drobo, a lijepo vrijeme poslužit će uspješnom i sigurnom dolasku u Oborce.

Salih-ef. Arslanović bio je dugogodišnji imam karaulske džamije i kazao je kako se od Ajvatovice u ovom kraju ne odustaje, jer o tome govori duboko ukorijenjena tradicija u životu našeg naroda.

- Bez obzira na kakvo vrijeme i iskušenja nailazimo, ponos mi je kazati kako sam godinama bio na čelu kolone, a danas je mojih 25 godina u toj ulozi - kazao je efendija Arslanović.


Put prema Donjem Vakufu

Jutros je oko stotinu konjanika krenulo na put prema Oborcima, a među njima su i gosti iz Brčkog i Kozarca.

- Drago nam je da su ti ljudi danas sa nama, a to govori da smo matica za one koji žele čuvati tradiciju. Tu su i naši mještani koji ispraćaju ovaj događaj zadnje subote u junu mjesecu - dodao je Arslanović.

Prema programu ovogodišnjih "512. dana Ajvatovice", planiran je doček konjanika u Oborcima u 12 sati, nakon čega će se u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Šeherdžiku klanjati podne-namaz.

Konjanici će nastaviti put prema Donjem Vakufu, gdje se predaja bajraka i defile glavnom ulicom očekuje u 17:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.