OBUZDATI INFLACIJU

Evropska centralna banka podići će kamatne stope

Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa, istakli su iz Agencije za bankarstvo FBiH

Promjene na tržištu. ILUSTRACIJA

A. O. / Fena

27.6.2022

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

- Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom stopom, najčešće Euribor. Promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja je moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope - ističu iz Agencije.


Upoznati klijenta s detaljima

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena.

Također, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama visine kamatne stope tokom trajanja aranžmana.

Uvažavajući dostupne informacije i očekivanja u vezi s kamatnim stopama, navode dalje iz Agencije, kao i činjenicu da je mogućnost promjene kamatne stope predviđena i prilikom zasnivanja ugovora, promjene razine referentnih kamatnih stopa ne bi trebale ugroziti platežnu sposobnost većine klijenata.

Po njima, ključni rizici za građane i privredu dalje su vezani za inflaciju.

Vezano za bojazan građana o mogućem rastu rata kredita, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju kako krediti ranije ugovoreni s "fiksnom" kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.


Kamatni rizik

Nadalje pojašnjavaju kako u uobičajenoj praksi kreditiranja "fiksne" stope već uključuju komponente očekivanih promjena (kamatnog rizika) i po pravilu su više od stopa koje predstavljaju osnovu za izračun promjenjive kamatne stope.

Mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine.

- Zadržavanje stabilnosti i likvidnosti našeg bankarskog sistema upućuje na mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine. Prema trenutnim saznanjima, rast visine referentnih kamatnih stopa u EU i eurozoni treba se održati na prihvatljivoj razini koja neće ugroziti rast ekonomija Unije ili dovesti do recesije - napominju iz Agencije i dodaju kako pouzdani rasponi ili prognoze efekata mjera ECB nisu dostupne.

Usto naglašavaju kako se za potrebe procjene može uzeti kao relevantno iskustvo ranijih perioda i praćenje dinamike rasta stopa koje propisuje ECB, s efektima koji će se djelomično prenositi na međubankarske referentne stope i naše tržište.

Najave ECB za tekuću godinu upućuju na promjenu od 25 do 75 baznih poena, odnosno, korekcije stopa od 0,25 do 0,75 posto.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.