OBUZDATI INFLACIJU

Evropska centralna banka podići će kamatne stope

Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa, istakli su iz Agencije za bankarstvo FBiH

A. O. / Fena

Promjene na tržištu

Foto: ILUSTRACIJA


Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

- Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom stopom, najčešće Euribor. Promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja je moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope - ističu iz Agencije.

Upoznati klijenta s detaljima

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena.

Također, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama visine kamatne stope tokom trajanja aranžmana.

Uvažavajući dostupne informacije i očekivanja u vezi s kamatnim stopama, navode dalje iz Agencije, kao i činjenicu da je mogućnost promjene kamatne stope predviđena i prilikom zasnivanja ugovora, promjene razine referentnih kamatnih stopa ne bi trebale ugroziti platežnu sposobnost većine klijenata.

Po njima, ključni rizici za građane i privredu dalje su vezani za inflaciju.

Vezano za bojazan građana o mogućem rastu rata kredita, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju kako krediti ranije ugovoreni s "fiksnom" kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

Kamatni rizik

Nadalje pojašnjavaju kako u uobičajenoj praksi kreditiranja "fiksne" stope već uključuju komponente očekivanih promjena (kamatnog rizika) i po pravilu su više od stopa koje predstavljaju osnovu za izračun promjenjive kamatne stope.

Mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine.

- Zadržavanje stabilnosti i likvidnosti našeg bankarskog sistema upućuje na mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine. Prema trenutnim saznanjima, rast visine referentnih kamatnih stopa u EU i eurozoni treba se održati na prihvatljivoj razini koja neće ugroziti rast ekonomija Unije ili dovesti do recesije - napominju iz Agencije i dodaju kako pouzdani rasponi ili prognoze efekata mjera ECB nisu dostupne.

Usto naglašavaju kako se za potrebe procjene može uzeti kao relevantno iskustvo ranijih perioda i praćenje dinamike rasta stopa koje propisuje ECB, s efektima koji će se djelomično prenositi na međubankarske referentne stope i naše tržište.

Najave ECB za tekuću godinu upućuju na promjenu od 25 do 75 baznih poena, odnosno, korekcije stopa od 0,25 do 0,75 posto.   

NA VRH

Podijeli članak na