SVETO MJESTO

Bosanskohercegovačke hadžije stigle u Mekku

Prema riječima odgovornih iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svi su dobro i zdravo i sa ushićenjem čekaju da ugledaju Bejtullah

Hadžije podijeljene u tri grupe napuštale su od ranih jutarnjih sati Medinu u intervalima. MINA

H. J. I.

30.6.2022

Bosanskohercegovačke hadžije danas su stigle iz Medine u Mekku, sveto mjesto za muslimane u svijetu.

Prema riječima odgovornih iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svi su dobro i zdravo i sa ushićenjem čekaju da ugledaju Bejtullah, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Hadžije podijeljene u tri grupe napuštale su od ranih jutarnjih sati Medinu u intervalima. Prva grupa je krenula u 8 sati, druga u 9, a treća u 10 po lokalnom vremenu.


- Obučeni u ihrame, hadžihanume i hadžije su zanijetili umru na mikatu Zul-Hulejfa, klanjali dva rekata i nastavili putovanje ka Mekki. Nakon dolaska u ovaj sveti grad, hadžije su se smjestile u hotel gdje se odmaraju i čekaju svoj red da obave umru, s obzirom da saudijske vlasti ove godine traže od hodočasnika da se unaprijed najave kako bi im odredile termin umre - navela je MINA.

Umra je hodočašće koje se obavlja mimo vremena hadža, a ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: tavaf, sa’j između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.


- Nakon obavljene umre, bh. hadžije će skinuti ihrame i, dok budu čekali obavljanje hadža, činiti ibadete u Mekki - saopćeno je.

Obredi hadža počinju 7. jula a Kurban-bajram je 9. jula, saopćile su jučer saudijske vlasti nakon što su vjerski učenjaci potvrdili da su vidjeli mladi mjesec, odnosno da je počeo hidžretski mjesec zul-hidže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.