SUD BIH

Naredne sedmice Ejup Ganić se izjašnjava o krivici

Za Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva ,pored Ganića, optuženi su: Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško

Ejup Ganić. BIRN

BIRN

8.7.2022

U utorak, 12. jula, Ejup Ganić i još devet osoba će se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji za ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, saopćeno je iz ove institucije, piše BIRN.

Za Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva ,pored Ganića, optuženi su: Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.


Saopćenje Tužilaštva

Prema saopćenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja, prenosi BIRN.


Navodi se saslušanje 227 svjedoka

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optužnica je podignuta 27. aprila ove godine, nakon višegodišnje istrage koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču, odnosno Londonu, nakon zahtjeva Srbije.

U junu su pravni zastupnici Ganića podnijeli Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv bivših glavnih tužilaca Gordane Tadić i Gorana Salihovića, te vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanka Kajganića, a najavili su i disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) protiv njih.

Krivične prijave su podnesene zbog sumnje da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”, piše BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.