ALEKSANDAR VRANJEŠ

Ambasador BiH u Hrvatskoj: Nemam obavezu da budem u kontaktu sa udruženjima povezanim s političkim partijama

Vranješ tvrdi da je odgovorio da sastanak neće biti organizovan jer ambasada "ne može da obezbijedi paritet da na sastanku prisustvuju udruženja građana sve tri konstitutivna naroda".

Aleksandar Vranješ: Na sceni je zamjena teza i spinovanje "predstavnika SDA u CIK-u". GLAS SRPSKE

S. S. / Glas Srpske

9.7.2022

Ambasada BiH u Zagrebu stoji na raspolaganju svima koji se jave ili dođu da se raspitaju o glasačkim pravima na predstojećim izborima i to nikada nikome neće biti uskraćeno, ali nećemo biti dio zloupotreba u političke svrhe.

Kazao je to za "Glas Srpske" ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ nakon tvrdnji iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, odnosno predsjednika Suada Arnautovića da su zaposleni u tom diplomatskom predstavništvu odbili da informišu građane BiH koji se nalaze u toj državi o načinu glasanja na idućim izborima.

Odbacujući te optužbe za opstrukcije, Vranješ je naglasio da je na sceni klasična zamjena teza i zlonamjerno spinovanje "predstavnika SDA u CIK-u" i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP). Iz CIK-a je, naime, u četvrtak stigao e-mail da će Arnautović posjetiti ambasadu 13. jula te da mole da se organizuju informativni sastanci i obavijeste udruženja građana BiH da bi državljani BiH, koji žele da se registruju za glasanje izvan BiH, bili upoznati sa načinom podnošenja prijave na portal e-Izbori. U prilogu je, kaže, bila odluka CIK-a o edukaciji i informisanju birača izvan BiH u kojoj se ističe da je "potrebno informisati birače koji žive izvan BiH da predstavnici udruženja građana dođu u prostorije DKP-a ili organizuju javni skupovi u domovima kulture, hotelima ili salama".

"Nije tačno da smo odbili informisati građane BiH"

- Tvrdnja da su zaposlenici ambasade odbili informisati građane BiH o načinu glasanja je potpuno netačna i zlonamjerna. Svi koji su zatražili informacije o glasanju su ih i dobili. Treba uzeti u obzir da, zbog veoma malog interesovanja državljana BiH da glasaju u Ambasadi BiH u Zagrebu, nije bilo glasanja u posljednjih 20 godina jer je praksa da državljani BiH u Hrvatskoj glasačko pravo ostvaruju putem pošte ili odlaskom u BiH da u mjestu prebivališta glasaju - navodi Vranješ.

Kao ambasador je odgovorio da će Arnautovića primiti šef Odsjeka za konzularne poslove Božo Dragičević da bi provjerili da li ima uslova za otvaranje biračkog mjesta. Kada je riječ o organizovanju sastanka sa Udruženjem građana BiH, Vranješ tvrdi da je odgovorio da sastanak neće biti organizovan jer ambasada "ne može da obezbijedi paritet da na sastanku prisustvuju udruženja građana sve tri konstitutivna naroda".

- U Hrvatskoj funkcioniše oko 15 udruženja bošnjačke nacionalne manjine, mahom povezanih sa SDA i Bošnjačkom demokratskom strankom. Nijedno nema status krovnog udruženja državljana BiH iz reda bošnjačkog naroda i u velikoj mjeri su međusobno i posvađani, kako tvrdi i jedan od predstavnika Armin Hodžić. Tako da ne znači, a priori, da 15 udruženja okupljaju samo državljane BiH iz reda bošnjačkog naroda, nego i državljane Hrvatske koji nemaju ili su se odrekli državljanstva BiH. Napominjem da se putem ambasade u Zagrebu godišnje oko 700 državljana, u najvećem broju Bošnjaka, svake godine odrekne državljanstva. Uz to, kao ambasador nemam zakonski propisanu obavezu da budem u kontaktu ni sa jednim udruženjem građana, posebno ne sa udruženjima koja okupljaju nacionalnu manjinu naroda kojem sam ne pripadam i koja su povezana za određenim političkim partijama - kategoričan je Vranješ.

"Ministarstvo u službi interesa SDA"

Dodaje da u Hrvatskoj nema nijedno udruženje građana koji predstavljaju državljane BiH iz reda srpskog ili hrvatskog naroda.

- Dakle, zahtjev CIK-a da pozovem na sastanak udruženja BiH ne stoji jer, kao što sam napisao, zvanično nemamo udruženja koja predstavljaju državljane BiH iz reda tri konstitutivna naroda, nego udruženja koja predstavljaju nacionalne manjine, koji nisu nužno državljani BiH, koji su politički povezani sa određenim partijama i koji se nisu javili u posljednjih 20 godina da glasaju putem Ambasade BiH u Zagrebu - tvrdi Vranješ.

Kada je riječ o prijetnjama tužbom, prvi čovjek ambasade u Zagrebu kaže da ga ne iznenađuje ta reakcija, posebno od strane onih koji su "Ministarstvo stavili u službu interesa SDA, vodeći bošnjačku vanjskl politiku u skladu sa "Islamskom deklaracijom' Alije Izetbegovića".

- Te prijetnje me neće spriječiti u obavljanju dužnosti ambasadora BiH iz reda srpskog naroda, što očigledno rukovodstvu MVP-u i najviše smeta - poručio je Vranješ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.