OTVORENO

Akademik Kurtćehajić za "Avaz": Radončić je pokazao da u politici nije sve prevara

Bio sam vidno razočaran lošim iskustvom s vrhom SDP-a i razmišljao da politiku prepustim mlađima

Kurtćehajić: Netačno je da sam za mjesec promijenio tri stranke. Agencije

Piše: A. Kukić

16.7.2022

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“, akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić u razgovoru za „Avaz“ govorio je o razlozima napuštanja SDP-a te nastojanju da višegodišnje profesorsko znanje i iskustvo prenese u institucije BiH i na konkretan način pomogne građanima BiH.

Kako nam je kazao, iz Stranke za BiH (SBiH) je izašao prije održavanja posljednjeg kongresa jer smatra da je ta stranka izgubila državotvorni kapacitet.


Prekršen dogovor

Neposredno pred sastavljanje lista za predstojeće opće izbore pristupio je SDP-u kako bi se našao na listi za Državni parlament i realizirao ideje za koje smatra da bi bile od pomoći državi BiH.

- Sastao sam se s predsjednikom SDP-a, gospodinom Nerminom Nikšićem i on mi je, u prisustvu svojih najbližih saradnika Mašića, Dizdara i Štete, rekao da ću biti među prva četiri kandidata na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - govori nam akademik Kurtćehajić i dodaje da je prihvatio tu ponudu.

Međutim, dogovor nije ispoštovan i dan uoči finaliziranja lista predsjednik SDP-a mu je poslao poruku u kojoj je naveo da se našao pod neviđenim pritiskom što je njegovo ime uopće na listi, nakon čega je odlučio napustiti stranku.

- Bio sam vidno razočaran lošim iskustvom s vrhom SDP-a i razmišljao da politiku i oglašavanja o političkim problemima u BiH prepustim mlađima. Razgovarao sam s predsjednikom SBB-a, gospodinom Fahrudinom Radončićem, koji mi je rekao da ja zaslužujem da mi se da šansa da uđem u Parlament BiH i da mi je spreman ponuditi treću poziciju. Ja sam bio oduševljen. Tim prije što nisam bio formalni član SBB-a, a što mi je lično odgovaralo, mada su se odmah u javnosti pojavili komentari kako sam za mjesec promijenio tri stranke - objašnjava akademik Kurtćehajić.


Ispuniti očekivanja

Dodaje kako se nada da će ispuniti očekivanja i pomoći da se SBB nađe u Sarajevskom i Bosansko-podrinjskom kantonu među četiri prve stranke, što osigurava direktno mjesto za Državni parlament.

- Predsjednik SBB-a je održao svoju riječ, a time mi je povratio povjerenje da ipak nije sve u politici prevara i muljanje. Očekujem da se SBB, kroz podršku koju mi šalju iz cijele BiH i dijaspore, zbog svega onoga na čemu sam više od desetljeća radio i postao prepoznatljiv, ojača i, kako uz moj angažman tako i uz pomoć predsjednika SBB-a, gospodina Radončića, podigne na još viši nivo.




Neustavni termini

Pitali smo akademika Kurtćehajića, ukoliko uđe u Državni parlament, šta smatra da je najprioritetnije uraditi.

- Potrudit ću se da se prestane s korištenjem neustavnih termina od poslanika iz manjeg bh. entiteta koji, umjesto institucije BiH, koriste termin zajedničke institucije, umjesto države BiH, koriste neustavan termin državna zajednica BiH, koji lažno podmeću termin o suverenitetu entiteta koji ne postoji u Ustavu BiH i još mnogo toga - kaže Kurtćehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.