ISKAZAO NEZADOVOLJSTVO

Eli Tauber za "Avaz": Jevrejsko groblje u Sarajevu se ne održava, morat ćemo reagirati

Mi ćemo odmah već sutra razgovarati sa njima da to dovedu u red, rekao je Tauber

Eli Tauber o zapuštenom groblju. AVAZ

Piše: A. Ovčina

17.7.2022

Jevrejsko groblje u Sarajevu već godinama je zapušteno. Trava je zarasla, a nekolicina nadgrobnih ploča je polomljena. 

Kako je za portal „Avaza“ kazao savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber svako skrnavljenje groblja treba osuditi, pustiti ljude koji su zaslužili da počivaju u miru i da se njihove uspomene ne vrše na ovaj način.


Bez osude

- Istina je da se Jevrejsko groblje u Sarajevu ne održava onako kako bi trebalo i kako postoje određeni sporazumi koje smo mi kao Jevrejska zajednica potpisali i groblju bi trebalo da se vodi permanentna pažnja i očuvanje kompletne površine – rekao je Tauber.

Dodao je da je mogućnost ove pojave vjerovatno razlog smjena rukovodstva u preduzeću „Pokop“, koje je kako on navodi održavalo uredno ovo groblje.

- Tu je došlo do zastoja i možda je ljetna šema koja nam ne ide „na ruku“ – istakao je on, aludirajući na ljetni režim rada uposlenika "Pokopa".

Na pitanje ko je kriv, istakao je da ne osuđuje nikoga, ali kaže kako je došlo do smjene cjelokupnog rukovodstva.


Održati sastanak

- Vrlo je teško reći da li su neki iskoristili taj trenutak da malo manje vode brigu o našem groblju. Zaista mi je žao što je tako i morat ćemo uticati da se to groblje sredi – kazao je.

Naglasio je da Jevrejska zajednica ne rukovodi ovim grobljem te da su oni samo nasljednici tog područja. S druge strane, predali su groblje na brigu preduzeću „Pokop“ koje je kako tvrdi Tauber do sada dobro radilo, a sada smatra da je upravo ova smjena uticala da se dogode propusti.

- Mi ćemo odmah već sutra razgovarati sa njima da to dovedu u red – rekao je Tauber.

Jevrejsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini jevrejsko groblje u Evropi, odmah nakon onog u Pragu. Ono je otvoreno 1630. godine, gdje se nalazi oko 3.500 nadgrobnih spomenika. Nije poznat tačan broj koliko je ukopano osoba na ovom mjestu.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.