DOM NARODA FBIH

Usvojen Nacrt izmjena Krivičnog zakona FBiH: Cilj je uskladiti zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom

Za Krivična djela trgovine ljudima i organizirane trgovine ljudima, krivična djela protiv spolne slobode i morala, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zastarjelost počinje važiti tek od punoljetstva žrtve

Damir Šapina predstavio zakon. FENA

Piše: S. S.

21.7.2022

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a on sada ide u javnu raspravu, koja će trajati 60 dana.

Nacrt je podržalo 29 delegata, a po jedan su bili protiv i suzdržan.

Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Zakon je predstavio Damir Šapina, pomoćnik Federalnog ministra pravde.

Cilj ovog zakona je usklađivanje zakonodavstva sa Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Konvenciji o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe, obje od strane Vijeća Evrope.

- BiH je 2013. godine ratificirala Konvenciju o prevenciju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nakon ratifikacije Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe one nisu bile inkorporirane u zakonodavstvo te se zbog toga stupilo u izmjene zakona. U radnu grupu su uključeni brojni stručnjaci - rekao je Šapina.

Sakaćenje spolnih organa

Za Krivična djela trgovine ljudima i organizirane trgovine ljudima, krivična djela protiv spolne slobode i morala, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta  zastarjelost počinje važiti tek od punoljetstva žrtve.

Dodaje se i novi član prema kojem se u Krivični zakon uvodi stavka sakaćenje spolnih organa i prinudna sterilizacija, čime se zakonodavstvo usklađuje sa Istanbulskom konvencijom. 

Uvode se i članovi uhođenja, zloupotreba snimke spolno eksplicitnog sadržaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.