KANTON SARAJEVO

Spuštena dobna granica za preventivne preglede

U prvih 48 sati od početka ove kampanje prijavilo se više od 2.000 osoba

Troškove snosi Ministarstvo zdravstva KS. Ilustracija

A. Č.

22.7.2022

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku da se spusti dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi, u okviru pilot projekta ranog otkrivanja raka grlića maternice, raka dojke i debelog crijeva.

Na stranici www.zivotjeupitanju.ba sada se mogu prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 40-65 godina, a nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.


Trošak pregleda iznosi 60 KM

U prvih 48 sati od početka ove kampanje prijavilo se više od 2.000 osoba.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve građane Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS-u u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa.


Rizična skupina

Osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu za rak debelog crijeva, a imaju slučaj ove maligne bolesti u porodici, druge vrste malignih oboljenja, ili upalne bolesti crijeva, mogu se prijaviti za test okultnog krvarenja u Poliklinici Atrijum i test ultrazvuka u Poliklinici Al-Tawil.

Svi oni koji spadaju u rizičnu skupinu po navedenim parametrima, trebaju se odmah prijaviti na kolonoskopiju u Općoj bolnici “Prim dr Abdulah Nakaš”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.