SARAJEVO

Proteste ispred OHR-a podržali NiP, NES i Stranka za BiH

Pridružujemo se protestima i pozivamo građane BiH da se danas okupimo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bismo mirno i dostojanstveno poslali poruku da se snažno protivimo daljim etničkim podjelama, napisao je Konaković

Elmedin Konaković i Nermin Ogrešević. Avaz

H. J. I.

25.7.2022

Ispred zgrade visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu će danas od 19 sati biti održani mirni protesti povodom najavljene odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Protestima su odlučili podržati Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i Narod i pravda (NiP).

- Pozivamo sve građane i članove NES-a da u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama. Ovo je vrijeme da svi zajedno pokažemo da ćemo se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, a ne zemlju podijeljenu na nacionalne torove - napisao je predsjednik NS-a Nermin Ogrešević na Facebooku. 

Iz Stranke za BiH ističu kako državi ne trebaju dodatne etničke i teritorijalne podjele koje su glavna kočnica napretka i trajni uzrok nestabilnosti, a posebno "ne one koje će označiti granice budućeg trećeg entiteta".

- Nama treba jedinstvena i građanska Bosna i Hercegovina, buduća članica Evropske unije i NATO-a. Nametanjem izbornog zakona kakav je najavljen u medijima, Kristijan Šmit bi izolovao BiH od Evrope, jer bi dodatno cementirao segregaciju - naveli su iz Stranke za BiH.

Na proteste je pozvao i Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde.

- Pridružujemo se protestima i pozivamo građane Bosne i Hercegovine da se danas, 25. jula 2022. godine u 19.00 sati okupimo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bismo mirno i dostojanstveno poslali poruku da se snažno protivimo daljim etničkim podjelama i štetnim rješenjima za BiH - napisao je Konaković na Twitter. 

Podsjećamo, Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na proteste koji su do sada podržale pojedine političke stranke, najprije Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF). Protestima su se pridružili i Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.