ODRŽANA SJEDNICA

CIK BiH: Odbijeno ovjeravanje šest kandidatskih listi

Od ukupno 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 72 kandidatske liste od kojih je jedna ovjerena samo u dijelu koji ispunjava uvjete, jer nisu u cjelosti otklonjeni nedostaci

Sa današnje sjednice CIK-a BiH. CIK BiH

S. S.

25.7.2022

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Općim izborima 2022. godine, nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka, završila proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Na 33. sjednici održanoj 14. jula 2022. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ovjerila 750 kandidatskih listi a za 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, obavijestila političke subjekte da otklone iste u roku od pet (5) dana (utorak, 19. jula 2022. godine), u skladu sa članom 4.21 stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Od ukupno 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 72 kandidatske liste od kojih je jedna ovjerena samo u dijelu koji ispunjava uvjete, jer nisu u cjelosti otklonjeni nedostaci.

Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeru 6 kandidatskih listi jer ne ispunjavaju zakonske uvjete za ovjeru. U postupku ovjere kandidatskih listi i kandidata Centralna izborna komisija BiH je ovjerila ukupno 822 kandidatske liste uključujući ranije ovjerenih 17 neovisnih kandidata.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je do 18. avgusta 2022. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.