ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE

Krešić se sastao sa Mekgahom: Razgovarano o političko-sigurnosnim dešavanjima u BiH

Oni su također razgovarali i o potrebi da nadležne institucije okončaju proces postavljenja generalskog kora u što skorijem vremenu

Sa današnjeg sastanka. MO BIH

A. O.

27.7.2022

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić danas je razgovarao sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Pamelom Mekgaha (McGaha).

Teme sastanka ticale su se trenutnih političko-sigurnosnih dešavanja u BiH, te aktuelnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i izazovima sa kojima se suočava odbrambeni sistem. Sagovornici su, između ostalog, razgovarali i o učešću pripadnika OS BiH u mirovnim misijama u svijetu, te u tom pogledu iskazali nužnu potrebu donošenja neophodnih odluka kako bi se nastavilo učešće u istima, a i otvorila mogućnost novih mirovnih misija, s ciljem ispunjavanja zakonom propisanih zadataka.

Oni su također razgovarali i o potrebi da nadležne institucije okončaju proces postavljenja generalskog kora u što skorijem vremenu, kako bi dobili nove čelne osobe OS BiH, te važnom pitanju, koje također čeka na proces rješavanja i koje treba okončati, a to je imenovanje vojnodiplomatskih predstavnika u inostranstvu.

Generalica Mekgaha je još jednom istakla punu podršku NATO Štaba Sarajevo na jačanju kapaciteta MO BiH i OS BiH, te iskazala očekivanja da se dosadašnja saradnja nastavi i u narednom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.