SLUŽBENA POSJETA

General Nilsen: BiH za nas je važan i vrlo aktivan partner

Helez je istakao važnost NATO-a i EUFOR-a za mir i stabilnost BiH

S održanog sastanka. MOBiH

Z. K.

15.3.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio delegaciju NATO odbrambenog koledža (NDC) iz Rima, sa komandantom koledža generalpukovnikom Maksom Nilsenom (Max Nielsen) na čelu.

NATO savez

NDC je visoka akademska institucija NATO saveza, koja kroz različite edukativne i istraživačke programe pomaže razvoju kohezije i efikasnosti NATO saveza po različitim pitanjima transatlantske sigurnosti, ali i priprema zvaničnike odbrambenih sistema savezničkih i partnerskih zemalja za buduće rukovodne pozicije.

U NATO odbrambenom koledžu u Rimu više puta su različite edukacije pohađali i istaknuti uposlenici MOBiH i pripadnici OS BiH.

Polaznici Kursa o regionalnoj saradnji sa ovog koledža i osoblje NDC-ja, njih oko 50, od 14. do 16. marta se nalaze na studijskom putovanju po Bosni i Hercegovini, kako bi se upoznali s političkim i društvenim aspektima, kao i odbrambenim sistemom BiH.

Helez je istakao važnost NATO-a i EUFOR-a za mir i stabilnost BiH, ali i cijele regije, te naglasio da je za to važan i čim brži napredak naše zemlje na putu ka euroatlantskim integracijama.

Helez je ocijenio da posjeta delegacije NDC-a dolazi u veoma važnom trenutku za BiH, "koji je možda i među ključnima u našoj novijoj historiji, kada nam se konačno otvaraju vrata pregovorima za punopravno članstvo u EU“.

- Želimo da pored svih izazova o kojima ste čuli, ponesete lijepe uspomene i da u ovim burnim vremenima Bosna i Hercegovina ne bude zapostavljena u vašim strateškim promišljanjima - rekao je Helez, zahvaljujući i na odličnoj saradnji koju MO i OSBiH imaju sa ovim NATO koledžom.

Nilsen je istaknuo spremnost NDC-a da i nadalje podržava bh. odbrambene strukture.

- Međunarodna zajednica želi da Bosna i Hercegovina uspije i prema onome što sam ovdje vidio i od Vas čuo - radite sve prave stvari. BiH je za nas važan i vrlo aktivan partner. Svjesni smo malignih uticaja na njenom putu ka napretku, i imat ćete i dalje našu podršku - zaključio je Nilsen.

Međunarodna saradnja

Sastanku u sjedištu MO BiH, prisustvovao je i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić, uz šefove kabineta ministra odbrane i zamjenika ministra za politiku i planove, a prethodio mu je informativni brifing kojeg je u Domu OSBiH u Sarajevu predvodio pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Goste iz NDC-a on je upoznao sa glavnim aktivnostima MO i OSBiH, posebno onima koji se tiču interoperabilnosti OSBiH i saradnje sa strukturama NATO-a.

Studijska grupa NDC-a nastavlja posjetu našoj zemlji do 16. marta, a planiran je i susret sa načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH generalmajorom Gojkom Kneževićem, saopćop je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.