PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU

Vukanović za "Avaz" o slučaju kompanije "Alumina": Radnici će ispasti kolateralna šteta

Ističe kako je jasno da se radi o jednom organiziranom kriminalnom poduhvatu

Vukanović: Namjestili su sve uslove po ko zna koji put da se otme fabrika. Avaz

Piše: H. J. I.

2.8.2022

Rok koji su radnici kompanije "Alumina" iz Zvornika na protestnom skupu ispred fabrike dali Vladi RS da poništi odluku o prodaji državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice "Birač" fočanskoj firmi "Pavgord" istekao je jučer.

Poslanik u NSRS i opozicionar Nebojša Vukanović zbog ovog slučaja podnio je krivičnu prijavu protiv više osoba. 


Pod sumnjivim okolnostima dali garanciju

Kako je Vukanović istakao za portal "Avaza", prijavu je danas podnio Republičkom javnom tužilaštvu RS u Banjoj Luci i glavnom tužiocu Mahmutu Švraki.

- Podnio sam prijavu protiv premijera Radovana Viškovića i članova Vlade koji su donijeli tu spornu odluku na polutajnoj sjednici, potom protiv Milorada Dodika, gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, vlasnika kompanije "Pavgord" Gordana Pavlovića, pravobranioca RS Milimira Govedarice, većinskog vlasnika Nove banke Mladena Milanovića Kaje i predsjednika Uprave Nove banke Siniše Adžića jer su pod sumnjivim okolnostima dali garanciju, ne žele da kažu odakle je porijeklo novca - rekao je Vukanović za portal "Avaza".


Faksimil krivične prijave koju je podnio Nebojša Vukanović. nebojsavukanovic.info

Ističe kako je jasno da se radi o jednom organiziranom kriminalnom poduhvatu u kojem je učestvovao veći broj lica.


"Višković pobjegao kao kukavica"

- Nažalost to rade čelni ljudi RS. Namjestili su sve uslove po ko zna koji put da se otme fabrika koja je prirodni resurs RS, te da je daju firmi "Pavgord" koja je do sad sahranila desetak firmi o čemu sam ranije pisao. Jasno je da će tu radnici ispasti kolateralna šteta. Tražio sam od glavnog republičkog tužioca da uvede privremene mjere i da spriječi da se sprovede sporna odluka Vlade RS donesena na toj polutajnoj sjednici.


Vukanović dodaje da je premijer RS Višković pobjegao kao kukavica kao što to obično biva.

- On je više puta tvrdio da se to nikada neće dogoditi, da on ne da da fabriku uzmu tajkuni, da on neće da učestvuje u tim poslovima. Na kraju je kao kukavica pobjegao i sada bježi od javnosti opet - zaključio je Vukanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.