PRIJE SMJENE

Odgovor bivšeg nerezidentnog ambasadora Izraela Gendlera Mehmedoviću: Nismo zabrinuti povodom Čovićevih izjava

Ambasador je smijenjen nakon što ga je ukorio izraelski premijer i ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair) jer je podržavao izborne reforme u BiH

Mehmedović: Demontiran ambasador Izraela za BiH. Avaz

H. J. I.

24.8.2022

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović uputio je sredinom juna otvoreno pismo nerezidentnom ambasadoru Izraela za BiH Noah Gal Gendleru reagirajući, kako navodi, na nedavni posjet predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića Izraelu pa i u kontekstu vandalskog fašističkog napada na Partizanski spomenik u Mostaru.

Danas je Mehmedović objavio odgovor ambasadora Gendlera, koji je smijenjen nakon što ga je ukorio izraelski premijer i ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair) jer je podržavao izborne reforme u BiH. 

- Demontiran ambasador Izraela za BiH. Uređenoj zemlji nije svejedno šta im radi ambasador. Čović i Dodik su razlogom smjene. Ipak se može - napisao je Mehmedović iznad odgovora kojeg prenosimo u cijelosti. 




- Dozvolite nam da Vama i svim stanovnicima BiH uputimo našu empatiju u vezi s nedavnim teški i žalosni incidentom na partizanskom groblju u Mostaru. Osuđujemo takvo ponašanje u najjačem mogućem smislu. Također nam je drago što možemo primijetiti vašu inspirativnu brigu za zaštitu antifašističkog naslijeđa.

Dozvolite nam da kažemo da smo primijetili vašu zabrinutost u vezi s nedavnom posjetom Dr. Čovića Jerusalemu. Mi sa zadovoljstvom možemo reći da nemamo razloga da dovodimo u pitanje izjave koje je dao Dr. Čović u Izraelu, posebno imajući u vidu činjenicu da su naši odnosi i saradnja zasnovani na međusobnom povjerenju i pouzdanosti.


Dozvolite mi da dodam da i Vi i ja dijelimo istu nadu da ćete naći dobru volju i pristojnu moć da se ukinu nazivi ulica pa i osnovnih škola, u Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima u Vašoj prelijepoj zemlji, koja su nažalost nazvana po vrlo razdornim figurama.

Dozvolite nam da Vam obnovimo uvjeravanja o našem najvećem poštovanju - naveo je ambasador Gendler u odgovoru Mehmedoviću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.