JOHN HOPKINS UNIVERZITET

Profesor Edvard Džozef: Radončić je u pravu kada kaže "NE Čovićevom trećem entitetu i NE Hrvatima kao manjini"

Dakle, ovo je neka vrsta priznanja, barem da postoje razmatranja sa druge strane, istakao je Džozef

Profesor Džozef: Radončić je u pravu. Avaz

Press centar SBB-a

30.8.2022

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) je sredinom avgusta na unutarstranačkom savjetovanju u Mostaru izjavio da neće biti Čovićevog trećeg entiteta.

- Predsjednik HDZ-a Dragan Čović treba znati da nema ništa od trećeg entiteta, kao što i neki drugi trebaju znati da se od jednog konstitutivnog naroda ne može napraviti nacionalna manjina koju će majorizirati.

Dakle, ne damo formiranje trećeg entiteta, ali nećemo ni participirati u atmosferi konfliktnosti i razbijanja historijski važnog saveza između ova dva naroda koji su, uz pomoć Vašingtona, etablirali rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.


Ako su oni u najgorim vremenima mogli osigurati funkcioniranje Federacije BiH, valjda možemo i mi - rekao je Radončić.

Nakon ove Radončićeve izjave, reagirao je i vrlo utjecajni profesor na Univerzitetu Johns Hopkins i uposlenik OSCE-a u Bosni i Hercegovini i na Kosovu Edvard Džozef (Edward P. Joseph), koji je u intervjuu za N1 rekao kako smatra da je predsjednik SBB-a u pravu kada kaže "ne Čovićevom trećem entitetu i Hrvatima kao manjini."

- Vi imate, znam da su Hrvati u Mostaru, u Kiseljaku, na drugim mjestima, u Brčkom i znam da Bošnjaci u Sarajevu, u Brčkom, u Kiseljaku, na drugim mjestima, u Mostaru, su oni koji prihvataju činjenice i razumiju realnost da to nije tako jednostavno, da nije samo pitanje da se kaže, o, Sejdić-Finci-građanska država, i pucnu prstima, i ne moramo više da imamo posla sa konstitutivnim ljudima. 


I ovdje napominjem da je gospodin Radončić jučer rekao, i vjerujem da je u pravu u ovom kada kaže "ne Čovićevom trećem entitetu i Hrvatima kao manjini." Dakle, ovo je neka vrsta priznanja, barem da postoje razmatranja sa druge strane. Ovo je gdje BiH stoji. Ovo je izlaz iz ove krize. A ovo je način da počnete da se bavite naslijeđenim problemima – rekao je profesor Džozef.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.