PREDSJEDNIK HNS-A

Karamatić: Možda je bolje za Hrvate da Šmit ne nameće bilo kakvu odluku

Ovo bi možda mogla biti prva odluka visokog predstavnika koja ne ide niz dlaku bošnjačkim političarima, kazao je

Mario Karamatić: To neće riješiti presudu Ljubić. SCREENSHOT

S. S.

31.8.2022

U Bosni i Hercegovini bi u skorije vrijeme trebala i službeno započeti predizborna kampanja, a priča se i o tome da li će visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuti Izborni zakon.

Kakva su očekivanja stranaka HNS-a za TV HB govorio je predsjednik HSS-a Mario Karamatić.

Zaoštravanje odnosa

Na pitanje da li očekuje dodatno zaoštravanje odnosa u predizbornom periodu kazao je:

- Naravno da očekujem. Uporedite retoriku prije dva mjeseca i ova prebrojavanja sada, robote, dronove i šta sve se pominje u diskursu. Očekujem da će se to još dizati, očekujemo priče o izdaji BiH i vidjet ćemo dokle će to spremno biti ići - rekao je.

Osvrnuo se i na konsultacije koje ima Kristijan Šmit sa predstavnicima političkih partija te eventualno nametanje Izbornog zakona.

- Može on nametnuti šta god hoće, on je iznad Predsjedništva i Parlamenta, a ono što mi je interesantno je da niti jedan visoki predstavnik do sada nije stavio svoju odluku u javnu raspravu. Ovo bi možda mogla biti prva odluka visokog predstavnika koja ne ide niz dlaku bošnjačkim političarima. Ovo bi njih uvrijedilo, zato što ne bi mogli predstavljati Hrvate - kazao je.

Izborni zakon

Mišljenja je da Šmit traži alibi da li bi nametao ili ne Izborni zakon.

- Lično mišljenje mi je da je najbolje da on ništa ne dira, jer kad bi on i nametnuo kako nama najviše odgovara mi s tim ništa nismo riješili, to neće riješiti ni presudu Ljubić, ni izbor člana Predsjedništva, a onda će se neko napraviti pametan i reći "Pa šta vi Hrvati hoćete, vi ste dobili svoje". Ne, ne dobijamo apsolutno ništa, to je samo prelazno rješenje za ove izbore, da osim što nam nametnu izbor člana Predsjedništva da ne vladaju i Domom naroda. Najsretniji bih bio da Šmit ne uradi ništa - dodao je Karamatić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.