PRIMJERI SARADNJE

Mladi iz Udruženja "Sijedi krš" posjetili Islamski centar u Rijeci

Objekt, u čijem je sklopu i džamija čiju je munaru projektirao Dušan Džamonja, otvoren 2013. godine

Mladi iz Udruženja divili se građevini u Rijeci. H. Čalić

Piše: H. Čalić

6.9.2022

Predsjedavajući Gradskog vijeća Gračanice Nihad Krajinović, zajedno s 35 članova Udruženja mladih „Sijedi krš“ iz Babića kod Gračanice, u povratku s otoka Krka posjetio je Islamski centar u Rijeci, izgrađen i otvoren 2013. godine, a u čijem je sklopu džamija čiju je munaru projektirao Dušan Džamonja.

Simbol grada

Za ovu priliku je Krajinović imamu ovog centra ef. Dženanu Čauševiću uručio skromni poklon, ručni rad nadaleko poznatog Udruženja „Gračaničko keranje“, jednog od simbola Gračanice.

- Čuli smo za ovaj Islamski centar, zato smo došli da ga razgledamo, a posebno da mladi iz Udruženja uđu i vide šta su sve ljudske ruke sagradile i vjernicima dale na upotrebu, ali i turistima priliku za razgledanje - kazao je Krajinović

Krajinović uručio poklon Čauševiću. H. Čalić

Ef. Čaušević je zahvalio na poklonu te kazao kako raspolažu svim potrebnim prostorima – imaju mjesto za obavljanje namaza, restoran, apartmane za musafire, biblioteku, vrtić, prostor za vjersku pouku… I sve je u funkciji.

Odmah zaposlenje

- Ja sam nakon završene medrese završio i Fakultet islamskih nauka i ovdje sam četiri godine. Stav IZ u Hrvatskoj je da svršeni učenici medrese skoro pa odmah dobivaju zaposlenje u ovom centru. Ovdje mi je lijepo i privilegija je u ovom Islamskom centru biti imam, uz muftiju Aziza ef. Hasanovića i imame Hidajeta ef. Hasanovića i Admira ef. Džikića - naveo je ef. Čaušević.

Otvorenje džamije u Sisku

U četvrtak, 8. septembra, u Sisku, u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske, bit će svečano otvoreni džamija i Islamski kulturni centar. Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović će na ovoj svečanosti predvoditi delegaciju koju će činiti muftije iz BiH i mešihata IZ u domovinskim zemljama i dijaspori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.