ŽESTOKA REAKCIJA

Vranić odgovorio Sebiji Izetbegović: Ulazak u Skupštinu KS i sjednice nisu spektakl niti rijaliti

Ne postoji subspecijalizacija iz ginekološke onkološke hirurgije (postoji ginekološka onkologija) – nažalost ne zna doktorica ni reći šta je, kako tvrdi, "tačno subspecijalizirala", napisao je

Haris Vranić oštro prema Sebiji Izetbegović. ANADOLIJA / AGENCIJE

S. S.

8.9.2022

Nakon žestokih kritika upućenih od strane Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i kandidatkinje SDA na Skupštinu KS, prema Harisu Vraniću, ministru zdravstva Kantona Sarajevo, a brzo je uslijedio žestok odgovor ministra.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Dopade mi, ili mi neko posla link sa snimkom, ne mogu se tačno sjetiti, govora doktorice Izetbegović sa nekog stranačkog skupa (pretpostavljam Asocijacija žena SDA), u kome se za govornicom, opušteno, u mladalačkom zanosu, glasom jasno prepoznatljiva, nagovorila svega i svačega. Hrabrosti svima, pa tako i njoj, među svojom višestruko provjerenom, selektiranom i odabranom publikom, nikad ne manjka. A šta je to doktorica u tih nekoliko minuta oduševljenoj publici saopćila. Nadam se da nije bio govor satiričnog karaktera. Idemo redom:

1. Ne postoji subspecijalizacija iz ginekološke onkološke hirurgije (postoji ginekološka onkologija) – nažalost ne zna doktorica ni reći šta je, kako tvrdi, "tačno subspecijalizirala".

2. Redovna profesorica medicinskog fakulteta se postaje zakonskim putem, doktoricin put, nažalost, se tek sad sudski utvrđuje (asistent na nekom fakultetu kako u Zakonu o visokom obrazovanju još od prije rata jasno piše, može postati asistent samo sa prosjekom iznad 8. Doktoricin prosjek nakon 11,5 godišnjeg temeljitog studiranja je bio oko 7,3, a doktorica ponosno izjavljuje da je još 1996 ušla u nastavni proces. I nastavila sa strpljivim napredovanjem. Kako sad sa nižim prosjekom od 8 uspiješ biti izabran za asistenta? E pa lako, onako kao što slogan onomad davno kaza – SDA, NAROD ZNA.

Nadam/o se da specijalizantska knjižica, važan dokument, nije nestala u poplavi, požaru, krađi, mišojedu…

"Ministar zdravlja ne postoji"

3. Žalosna je konstatacija da doktorica kao potpredsjednica KO SDA uopće ne zna da je kandidat na listi („darling, close your eyes, surprise, you on the list“!!!), i pogotovo u kojoj izbornoj jedinici se kandiduje. Jasan dokaz da vjerni članovi zaokružuju po dužnosti, ponavljajući danima broj/eve koji/e treba zaokružiti. Izborna jedinica za Parlament FBiH obuhvata više sarajevskih općina, doktorica ne zna ni to, ona i dalje misli da je dobila glasove samo u općini Centar, i to samo pucketom prstiju.

4. Ulazak u SKS i sjednice nisu spektakl, niti reallity show, već predstavljaju najveće zakonodavno tijelo KS. Ali je tačno, da su pajaci SDA od SKS napravili cirkus, šaradu, pljuvaonicu, teatar niskih strasti, ali srećom bez bazena. Nažalost, ili nasreću, sad znamo ko je pravi mentalni guru trilingu kečeva – Dević, Tokača, uh, pardon Tokić, i Zahiragić. Dakle, doktorica najavljuje dolazak u SKS, sprema spektakl za gledaoce, dakle dolazi nam glavni lik SDA Pink Zadruge. Spremajmo kokice i Coca-Colu.

5. Ministar zdravlja ne postoji. Postoji samo ministar zdravstva, doktorica ni to ne zna. Drugo, ministar je politička funkcija i ne dodjeljuje se na osnovu broja operacija (iako je laž SDA konstata, Gebelovska definicija uspješne propagande, ponavljati laž, laž i laž, pa možda u uspije). Ali, prema važećem Zakonu i Statutu, generalni direktor/ca KCUS-a mora imati legalnu diplomu, legalnu specijalizaciju, legalno završenu edukaciju zdravstvenog menadžmenta, to su 3 ciklusa nastave, a ne potvrdu napisanu od bivšeg ministra zdravstva FBiH, koja je morao izdati na izričitu naredbu tadašnjeg njegovog partijskog šefa.

6. Kao direktorica OB "prim. Dr A. Nakaš", i kao „dvostruka subspecijalistkinja“ je za 3 godine uradila 3 operacije. Ishod operacija za ovu analizu, nebitan.

Doktorica govori o stanju u zdravstvu, a više od 20 godina vlada njime

7. Licemjerstvo je "vrlina", doktorica govori o lošem stanju u zdravstvu, doktorica koja preko 20 godina vlada zdravstvom, te slušati njene kritike je više nego degutantno, atak na zdrav razum, ona kojoj je prvo radno mjesto bilo šef odjela, pa šef klinike, pa direktorica discipline, pa članica UO KCUS, pa zlatni menadžer (plata 8000 KM - 2010 godine), pa članica 2 komisije ZZO KS, za reformu zdravstva KS i razvoj informatizacije 2013-2015 god. sa mjesečnom naknadom 1000 KM x 2 (24.000 KM za dvije godine), a da se komisija nikad sastala nije, pa onda direktorica OB „pri. Dr A. Nakaš“ 3 godine, pa neuspjeo pokušaj gašenja iste, pa smjena diektora KCUS-a, i brilijantna, uspješna pobjeda na konkursu za direktora KCUS-a i to hrabro, sama protiv 0 (nula) protukandidata. Impresivno.

8. Totalno neznanje zakonskih akata, ZZZ FBiH jasno propisuje ko pruža uslugu 24/7 (bolnički kapaciteti i HMP). Treba pročitati Zakone, pravilnike, uredbe, a ne neuko izjavljivati.

9. O doktoricinoj samohvali i KCUS je sve već rečeno (od odlaska preko 200 ljekara, bezbroj sestra, radnika….), ugašene klinike, spajanje nespojivog, nepružanje usluga, odbijanje liječenja dijeteta, 7 godina bez novih procedura, bez edukacija, 7 godina nije otvorena niti jedna nova klinika ……., ali zato ima rad sa novim „extra, duplim“ respiratorima, upravo se sudski dokazuje njihova efikasnost, pa malo posla za koalicionog sina, holtikulturnih radova u izobilju, napravljeni parkovi bez klupa, asfaltirani i iscrtani parkinzi, ulaz u obliku Šengenskog graničnog prelaza, osvjetljen kao Berlinski zid, straža u crnom, i naravno, „pazite se, veliki brat vas gleda, prati i sve sluša“. Ipak da ne zaboravim, ima uspjeha direktorice do kojeg je ona lično dovela KCUS, uspješno je potpisan ugovor o liječenju naših pacijenata u KB Split. Aferim, ali brate, bar da je Zagreb, veći je grad, ima više bolnica. Ali hajde, šta je, tu je, na moru je, bolje išta, nego ništa.

10. Naravno da su plate uposlenicima odlične kad je ministar zdravstva i Vlada KS potpisala KU nakon 3 godine štrajka doktoricinog političkog sindikata (još se sjećam one dirljive slike doktorice u jakni od 3000 KM i člana SDA na privremenom boravku u zgradi Predsjedništva BiH, u parku, pod mojim prozorom, kako nakon 3 godine štrajka hrabri „nezavisne sindikaliste“), i svima značajno podigla plate. Hvala nam. A dotle, direktorica ni 1 KM nije svojim radnicima dala više, ni u vrijeme Covida-19. Iskreno, ona to niti može, niti smije podići plate. Tužno zvuči kićenje tuđim perjem. A KCUS je dobio preko 30 miliona KM pomoći u COVID-19 epidemiji od živopisnog Fadil age.

A istina je da smo mi, Ministarstvo zdravstva i Vlada KS uplatili 2 miliona KM stimulacije zdravstvenim radnicima za učešće u borbi sa Covid-19. Hvala nam

Svakoj porodilji 1.000 KM

11. O pronatalitetnoj/populacijskog politici mogu samo reći, onoliko koliko ste do danas otjerali mladih, i koliko ih još tjerate, nema tok akcionog plana koji to može spriječiti dok se vi išta pitate i vladate. Btw, mi dadosmo po 1000 KM svakoj porodilji, za vantjelesnu oplodnju 1.5 milion KM, skrining programe uradismo, a za 30 godina vašeg vladanja koliko ono vi dadoste? Još bi da pišete akcioni plan? Garant spremate neku video prezentaciju, ono – „SDA, ginekologija i pronatalitetna politika do 2035 god“.

12. Doktoricina ogromna hrabrost je vidljiva svakodnevno, na skupovima u amfiteatru KCUS-a popunjenim uplašenim uposlenicima čije ponašanje neodoljivo podjeća na kongrese KP Sjeverne Koreje, na „hrabrim“ obraćanjima dok joj leđa štite desetine „skluptura“ u bijelom, na tribinama SDA, na forumima žena SDA, na stranačkoj TV Hayat, na stranačkim portalima Faktor i Stav, a duel uživo, face to face, dijalog, ma nema šansi. Lijepi strah. Pa sama je doktorica, iako skoro nikad ne propusti priliku samopohvaliti se muškom hrabrošću, priznala da je izašla iz Parlamenta FBiH zbog galame, prekidanja govora, nekulture, nekulturnih dobacivanja, a sad odjednom, došao neki vakat, spremna je doktorica na još niži nivo, na učešće na „životinjskoj farmi“. Nešto je mnogo straha unutar SDA kad su spremni, „prvu damu u Bošnjaka - heroinu“ izložiti neugodnostima, vrijeđanjima u nemilosrdnoj gladijatorskoj areni. I sad eureka!, ako uđe, doktorica, aBd – Inshallah, u SKS, i zadrži mandat radi „zanimljivosti koju je obećala“, mora napustiti mjesto direktorice KCUS-a. Uh, au, dilema za nju, ali prirodno se postavlje i pitanje od milion dolara, šta li bi više voljeli uposlenici KCUS-a, doktoricin ostanak, ili odlazak?

Prof. dr Haris Vranić,

specijalista opće hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije (imam sve čiste dokumente)

PS. O korupciji u video monologu sve izrečeno podržavam, ali da se podsjetimo, ja nemam kuću na Poljinama, ja nemam auto od 200.000 KM, ja ne nosim patike od 1500 KM, ja ne nosim košulje od 5000 KM, ja nemam odjeću unikatnu od 20.000 KM, ja ne "vadim grkljane" kolegama, ja ne prizivam smrt novinara, ja ne parkiram po trotoarima, meni kolege ne nose mantile i tašne, ja ne trubim/urlam po ulici, ja ne počinjem navijačku karijeru u 7-oj deceniji, i ovako bih mogao ……., ma nema tome kraja. A plata ljekarska, veoma skromna bila.

Nažalost, Stockholmski sindrom, depresija, letargija, strah uz beznađe je prisutan kod većine uposlenika KCUS-a, a kod SDA sljedbenika i vođstva postoje samo pravilo - Mizaru, Kikazaru i Iwazaru. Četvrtog, Shizaru, nažalost su davno „ubili“.

Građani nema straha, ne bojte se, olovku u ruke i da svane dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.