ŽUSTRA PREPISKA

Izetbegović zahtijevala 55 ljekara: Kada je dobila dozvolu, kazala da joj ne trebaju

Sebija Izetbegović je u prošlosti naglašavala kako joj Vlada KS i resorno Ministarstvo diskriminiraju KCUS

Sebija Izetbegović i Haris Vranić. Avaz / Vlada KS

H. J. I.

29.8.2023

Prošlo je nekoliko dana otkad je Vlada KS odobrila zapošljavanje medicinskog kadra koji je nedostajao na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović mjesecima unazad naglašavala je kako resorno Ministarstvo i Vlada KS, na čelu s ministrom zdravstva Harisom Vranićem, diskriminiraju KCUS i ne žele im dozvoliti upošljavanje 55 ljekara specijalista koji im nedostaju.

Međutim, zaokret se desio kada ja Vlada KS konačno dozvolila zapošljavanje nedostajućeg kadra, a iz KCUS-a je stigao odgovor u kojem direktorica Izetbegović navodi da „trenutne potrebe KCUS-a ne odgovaraju kadrovskoj strukturi“ koja je definisana Odlukom kantonalne Vlade.

- Nakon pomne analize Odluke i konsultacija sa stručnim kolegijima klinika, došli smo do informacija da ‘tržište rada’, kao i trenutne potrebe organizacionih jedinica KCUS-a ne odgovaraju kadrovskoj strukturi koja je definirana vašom Odlukom – navodi se u dopisu kojeg potpisuje Izetbegović, zajedno sa svim šefovima disciplina na KCUS-u, a koji je objavio Raport.

Dopis iz KCUS-a. Raport

- Pretpostavljamo da je vaša Odluka donešena temeljem ranijih dugogodišnjih, veškratnih i ponovljenih potreba na koje niste odgovarali, što zbog moratorija, što zbog diskriminatorskog odnosa Vlade KS prema KCUS-u – navodi se u pomentuom pismu i dodaje „Kako smo dugo čekali na ovu Odluku neke od raspisanih pozicija u pomenutoj Odluci, nisu više aktuelne”.

Dopis iz KCUS-a. Raport

Kako navode, nisu im potrebni ljekari specijalisti nego srednji medicinski kadar – ukupno 173 medicinksa tehničara, te za održavanje 45 radnika i 10 ljekara specijalista.

Ministar zdravstva Haris Vranić je odgovorio Izetbegović, podsjećajući da se Vlada rukovodila striktno spiskom koji je poslao KCUS.

- Nije jasno, šta se moglo desiti da KCUS od 55 ljekara specijalista, za koliko je data saglasnost i to isključivo po Vašem zahtjevu, sada treba samo 10 ljekara specijalista. Molimo da nam odgovorite kako je nestala potreba za 45 ljekara specijalista, da li su ta radna mjesta ukinuta u sistematizaciji ili je došlo do neke reorganizacije klinika pa više nema potreba za ovim stručnim kadrovima - naveo je Vranić.

Dalje navodi da nije ni potpuno jasno otkud potreba za 173 medicinska tehničara.

- Da li je nedostatak ovog stručnog kadra i odlazak iz KCUS-a, posljedica mobinga koji se vrši od strane direktora hirurških disciplina, obzirom da se ovom ministarstvu obraćao veći broj ovog kadra navodeći ovaj razlog zbog kojeg napuštaju KCUS - pitao je ministar Vranić menadžment KCUS-a.

Odgovor ministra Vranića. Raport

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.