LIDERI ZAPADNOG BALKANA

Zaključak na samitu Brdo-Brijuni: BiH treba dati kandidatski status do kraja godine

Kako je Ukrajina ok, a BiH nije? Takva politika nije ispravna, ponovio je Milanović

Milanović i Pahor: Pozivamo na napredak procesa proširenja. Daniel Novakovič / STA

E. Ć.

12.9.2022

Nakon sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana na samitu Brdo-Brijuni, medijima su se obratili domaćini, predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović.

Pahor je istakao da je sretan jer je sastanak završio pozitivno, te da su diskusije bile konstruktivne.



Prevazići razlike

- Ima stvari koje nas dijele, ali moramo shvatiti gdje su nam razlike i prevazići ih. Diskusije nisu bile toliko dramatične da bi nas udaljile od usvajanja zaključaka. Nažalost, nismo mogli usvojiti deklaraciju jer je bilo određenih problema koji su nas podijelili.

Ali, Predsjedništvo Brijuna potvrdilo je ponovo da je proširenje EU bitno kao hitno rješenje za stabilnost naš regije. Pozivamo na napredak procesa proširenja. Pozivamo da se osigura BiH status kandidata do kraja 2022. godine. Posvećenost dijalogu je jedini način da se prevaziđu bilo kakve razlike ili nerazumijevanja u našem odnosu - rekao je Pahor.

Upitan o dijalogu između Srbije i Kosova, predsjednik Slovenije je rekao da nije pozvao Srbiju da prizna Kosovo, nego da nastave dijalog kako bi se osigurali mir i stabilnost cijele regije.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je pozvao zemlje, koje već nisu, da priznaju Kosovo.

- Moj prijedlog u pripremi ovog sastanak je bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Nama se čini kao to minimum standarda, ali neke kolege iz BiH to nisu dale. Moja dužnost je bila da to predložim. Zaključili smo da na deklaraciju nećemo ići ali smo na kraju ipak našli nešto zajedničko - rekao je Milanović i dodao:

- Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je stajati u konačnom dokumentu. Predstavnici BiH nisu se složili s tom formulacijom, a Hrvatska ne želi prihvatiti deklaraciju bez nje.

Hoće li BiH dobiti status

Na pitanje koliko je realistično da EU dodijeli status BiH do kraja ove godine, Milanović je rekao kako ne zna, te da je nemoralno i užasno kada je EU dala kandidatski status Ukrajini, a ne i BiH.

- Rekao sam to više puta, ali da sam donosilac odluka rekao bih u ime Hrvatske kako bih da isti status i BiH. Kako je Ukrajina ok, a BiH nije? Takva politika nije ispravna - naveo je Milanović.

Pahor je istakao kako je kandidatski status simboličan korak, ali da postoji geopolitički problem koji se mora riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.