OTVORENO PISMO

IGK pisao Dunji Mijatović: Iznesite stav povodom Milanovićevih izjava

Stalno ponavljanje osjećaja koje dugo zastupaju subjekti koje podržava Rusija ima za cilj političku destabilizaciju regije, posebno Bosne i Hercegovine i dodatno sprječava njezinu integracije u EU i NATO

Emir Ramić pisao Dunji Mijatović. ANADOLIJA / AGENCIJE

S. S.

20.9.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović povodom navodnog negiranja genocida u Srebrenici od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

"Cilj je destabilizacija regije"

U pismu koje je potpisao profesor Emir Ramić, direktor IGK između ostalog piše:

- Već duže vrijeme predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje izjave u kojima negira i umanjiva značaj genocida u Srebrenici počinjen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine. Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih čelnika u Sloveniji, uključujući srpskog člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera manjeg entiteta RS u BiH, Milorada Dodika. Dodik je samoprozvani saveznik Vladimira Putina i serijski negator genocida, a uz to je i prvak ruskog uplitanja na Zapadnom Balkanu. Manji entitet RS u BiH, njegovo rukovodstvo, uz pomoć i potporu RS-a, počinilo je genocid u Srebrenici.

Stalno ponavljanje osjećaja koje dugo zastupaju subjekti koje podržava Rusija ima za cilj političku destabilizaciju regije, posebno Bosne i Hercegovine i dodatno sprječava njezinu integracije u EU i NATO.


"Implikacije se ne mogu prešutjeti"

Implikacije predsjednika države Republike Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Europe u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajuči negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici - navodi se u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.