POKRENUT ILP PROJEKAT

Osam miliona eura za bolji odgovor na ozbiljne sigurnosne prijetnje

Ovaj poduhvat dolazi u vrijeme kada se BiH suočava sa sve većim brojem prijetnji njenoj sigurnosti – uključujući hibridne, istakla je Susan Penksa

Sa održane konferencije. FENA

A. O.

20.9.2022

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini održala je danas u Sarajevu ceremoniju pokretanja dugo očekivanog petogodišnjeg projekta pod nazivom “Unapređenje policijsko-obavještajnog modela rada u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i krivičnih djela u BiH - ILP projekat”.

Predstavnici OSCE-a predstavili su osnovne ciljeve i aktivnosti projekta usmjerenje na unapređenje ILP modela kroz blisku saradnju i partnerstvo među agencijama za provedbu zakona u BiH. Učesnici su takođe uspostavili koordinacijsku grupu o ILP-u te su naglasili značaj projekta u modernizaciji policijsko-obavještajnog rada.

- Projekat koji danas pokrećemo će pomoći u odgovoru na dugoročne potrebe i prioritete agencija za provedbu zakona u BiH. Ovaj poduhvat dolazi u vrijeme kada se BiH suočava sa sve većim brojem prijetnji njenoj sigurnosti – uključujući hibridne - istakla je Susan Penksa, v.d. šefa Misije OSCE-a u BiH. 


Kontinuirana obuka

- Radit ćemo blisko sa svih 16 agencija za provedbu zakona kako bismo im pomogli da dostignu odgovarajuće kapacitete i standarde kako bi efikasno odgovorili na ove kompleksne sigurnosne prijetnje i rizike - dodala je.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je da se svijet suočava sa sve ozbiljnijim i sofisticiranijim sigurnosnim prijetnjama, sa veoma organiziranim kriminalnim grupama koje za izvršenje i prikrivanje teških krivičnih dijela koriste sve sofisticiranije metode. 

- Stoga se i policijske agencije moraju kontinuirano obučavati, opremati i modernizirati kako bi bili spremni odgovoriti na nove sigurnosne prijetnje i izazove. Zbog toga očekujemo da će pripadnici policijskih i obavještajnih struktura sa svih nivoa vlasti u BiH u narednih pet godina dobiti najbolja iskustva i potrebna znanja, koja će moći primjeniti u svakodnevnom radu, a time i unaprijediti borbu protiv organiziranog kriminala u BiH ali i dati doprinos u borbi protiv teškog međunarodnog kriminala. Izuzetno je važno da je ovaj projekat kreiran zajedno sa agencijama za provođenje zakona u BiH i da odražava stvarne potrebe policijskih agencija za modernizacijiom i jačanjem kapaciteta - istakao je Cikotić.


Početak projekta

- Norveška svesrdno podržava unapređenje i jačanje institucija i agencija za provođenje zakona u BiH. Ovaj projekat smatramo strateškim prioritetom za državu, imajući u vidu da će služiti kao operativna polazna osnova za uspostavu snažnog i održivog policijsko-obavještajnog modela u Bosni i Hercegovini - istakao je Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u BiH.

Početak ovog visoko učinkovitog projekta omogućile su Norveška, Njemačka, Turska, Lihtenštajn, Austrija i Luksemburg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.