ZENICA

Crveni križ, policija i Institut za zdravlje i sigurnost hrane zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

Na skupu "Povećanje sigurnosti u školama" prezentirana je "Smjernica za rad sekcije Prve pomoći" te online platforma za "distance learning" edukaciju iz ove tematike

Predstavljena "Smjernica za rad sekcije Prve pomoći". INZ

H. J. I.

28.9.2022

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu "Povećanje sigurnosti u školama" u okviru kojeg su prezentirane "Smjernica za rad sekcije Prve pomoći" te online platforma za "distance learning" edukaciju iz ove tematike. "Smjernice" i online platforma su okvir za pružanje podrške odgojno-obrazovnim ustanovama i predavačima.Više od stotinu školskih sekcija

U njihovoj izradi su učestvovali stručnjaci INZ-a, predstavnici škola i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), kao i Crvenog križa/krsta kantona i Federacije, a nakon prezentacije potpisan je i Protokol o saradnji ovih institucija u provođenju ovog projekta u školama ZDK.

Načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a doc. dr. Nino Hasanica kaže da se za jedanaest godina postojanja Službe kontinuirano radi na povećanju sigurnosti školske djece po raznim pitanjima.

 - Objedinili smo četiri resora, zdravstvo, obrazovanje, humanitarni aspekt i sigurnosni resor, INZ, CK ZDK, Upravu policije MUP-a ZDK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK u nastojanju da se poveća sigurnost u školama, da svako iz svog domena realizira edukacije iz Prve pomoći, te uspostave pozitivne vrijednosti u društvu - ističe Hasanica.

Služba INZ-a, napominje Hasanica, teoretski i praktično će raditi po školama na edukaciji djece i nastavnog osoblja, a kako bi se dodatno upoznali s postupcima pružanja prve pomoći, pokrenuli su i online platformu. Biće obuhvaćene sve srednje i osnovne škole u ZDK, sa više od stotinu školskih sekcija.

Komesar Uprave policije MUP-a ZDK Rusmir Šišić, kaže da je ovo treći projekt kojeg policija ovog kantona realiziran sa INZ-om u posljednje četiri godine.

-  Svjesni smo da su djeca jedna vrlo ranjiva grupacija i vrlo su često žrtve raznog nasilja, vršnjačkog, cyber, nasilja u porodici…Tako da smo kroz interaktivni i direktni pristup s tom populacijom, pokušali da im približimo tu problematiku, da prepoznaju sve opasnosti koje ih eventualno mogu snaći i da znaju kako postupiti u takvim situacijama. Policija treba da se na neki način približi toj djeci, da je osjećaju kao nekoga ko će im pružiti svu sigurnost; kao partnera, kao nekoga kome se mogu slobodno obratiti - kazao je komesar Šišić.

Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović naglasio je da CK kao lider u obučavanju iz Prve pomoći, imaju certificirane instruktore za realiziraju i obuku radnika u preduzećima i školama, a da ovaj projekt sa zeničkim INZ-om predstavlja novitet u djelovanju na području Federacije.

- Ovo će ujedno pospješiti rad i našim instruktorima dosta olakšati rad, ovo što radimo kroz osnovne i srednje škole, to jest što svake godine organiziramo natjecanje iz Prve pomoći, gdje ogroman broj djece iz sekcija prođe kroz našu obuku - istakao je Sinanović.Naučeno se često primjeni u životu

CK organizira takmičenja u školama, lokalnim zajednicama, na nivou kantona, te FBiH. Program koji će realizirati s partnerima, smatra Sinanović, dodatno će uozbiljiti i pospješiti rad i u onim školama čiji direktori i nastavno osoblje do sada nisu iskazivali veliku zainteresiranost za obuku od strane njihovih instruktora. Nastavnici koji budu sudjelovali u obuci INZ-a na online platformi dobit će i certifikat o uspješno okončanoj obuci te obučenosti da prenose znanja na svoje učenike.

Amila Spahić, nastavnica bosanskog jezika i književnosti i dugogodišnja voditeljica sekcije Prve pomoći u zeničkoj školi "Skender Kulenović" kaže da se u nizu slučajeva dogodilo da su učenici, koji su učestvovali u sekciji Prve pomoći, bili u prilici i adekvatno pružili pomoć svojim kolegicama i kolegama učenicima.

- I do Kantonalne bolnice i Hitne pomoći je stizao glas o ispravnom postupanju učenika sa povrijeđenim, bilo da se radi o lomu, hroničnom oboljenju ili krvarenju. Prva pomoć jednostavno uđe u krv, čovjek se obogaćuje učenjem i stjecanjem znanja koja sutra nekom spase život - rekla je.

Ministarstvo obrazovanja, napomenula je pomoćnica ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Bernadeta Galijašević, već dugi niz godina uspješno surađuje s INZ-om.

- Smjernice za sekcije Prve pomoći u svakom slučaju su dobrodošle, jer će ujednačiti pristup rada u svim sekcijama Prve pomoći u svim osnovnim školama ZDK-a. I do sada su sekcije Prve pomoći uspješno radile u svim školama - kazala je Galijašević.

Ističe kako to ministarstvo, kao i za sve druge sekcije, povodom Dana učitelja 5. oktobra, nagrađuje i nastavnike sekcija Prve pomoći čiji su učenici osvajali nagrade na takmičenjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.