CRVENI KRIŽ

Veliki odziv na akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Goraždu

Svi koji žele darovati ovu dragocijenu tečnost mogu to uraditi u Maloj Sali centra za kulturu od 9 i 30 do 16 sat

Crveni križ Goražde u saradnji sa Zavodom za tranfuzijsku medicinu Federacije BiH u gradu na Drini danas je organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Elma Geca

FENA

22.11.2023

Crveni križ Goražde u saradnji sa Zavodom za tranfuzijsku medicinu Federacije BiH u gradu na Drini danas je organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Zadovoljni odzivom

Sekretar Crvenog križa Goražde Emir Sarajlić napominje da je riječ o trećoj i ujedno posljednoj akciji u ovoj godini te da su odzivom Goraždana izuzetno zadovoljni.

- I u prethodne dvije akcije smo imali više od 200 prikupljenih doza i vjerujemo da će i danas biti takav odziv. Samo u prvom satu prikupljeno je više od 20 doza, a cjelodnevna akcija koja je planirana do 16 sati po potrebi će trajati i duže, jer imamo veliki broj najavljenih dolazaka ljudi koji imaju radne obaveze – kazao je Sarajlić.

Dodao je da je ohrabrujuća činjenica da u kontinuitetu raste svijest građana o važnosti doniranja dragocjene tečnosti.

- Ogroman je značaj da se organizovanim darivanjem prikupi krv i da uvijek imamo situaciju u kojoj krv čeka pacijenta a ne obrnuto. Zadnjih godina imamo fantastičan odziv građana što potvrđuje da je svijest građana Goražda na visokom nivou, a raduje nas da uvijek imamo značajn broj mladih koji prvi put daruju krv i da se oni kasnije odazivaju na sve akcije, što je od izuzetne važnosti – kazao je sekretar Crvenog križa Goražde.

Posljednja akcija ove godine

Podsjetio je da krv mogu darovati sve punoljetne osobe, od 18 do 65 godina koje nemaju zdravstvenih problema, uz napomenu da u tom slučaju darivanje krvi ne predstavlja nikakvu prijetnju njihovom zdravlju.

Svi koji žele darovati ovu dragocijenu tečnost mogu to uraditi u Maloj Sali centra za kulturu od 9 i 30 do 16 sati.

Sekretar Crvenog križa Goražde Emir Sarajlić ističe da je riječ o trećoj i posljednoj akciji u ovoj godini te da je odziv Goraždana na prve dvije akcije bio izvanredan te ne sumnja da će tako biti i ovoga puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.