"AVAZ" SAZNAJE

Evo šta podrazumijeva Odluka koja je predložena rudarima

Kako navode rok za isplatu je 7 dana, a najkasnije sa isplatom plaće za mjesec septembar 2022. godine te pravo na istu ostvaruju svi radnici koji imaju pravo na isplatu plaće za septembar

Stigao prijedlog rudarima. AVAZ

Piše: A. Bajramović

29.9.2022

Elektroprivreda BiH je uputila Odluku o isplati jednokratne pomoći radnicima rudnika u sastavu koncerna usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

"Avaz" je u posjedu odluke koja je upućena rudarima Rudnika mrkog uglja "Kakanj", a prema informacijama kojima raspolažemo iste su otišle i prema ostalim rudnicima.

Zbog rasta potrošačkih cijena

- Radnicima Javnog preduzeća Rudnik mrkog uglja "Kakanj" d.o.o. Kakanj isplatit će se pomoć za osiguranje finansijske podrške a zbog značajnog rasta indeksa potrošačkih cijena u BiH odnosno FBiH u toku zadnjeg kvartala 2021. i proteklog perioda 2022. godine i to u jednokratnom iznosu od 750 KM po radniku.

Kako navode rok za isplatu je 7 dana, a najkasnije sa isplatom plaće za mjesec septembar 2022. godine te pravo na istu ostvaruju svi radnici koji imaju pravo na isplatu plaće za septembar.

Faksimil Odluke. AVAZ

Iz tekućih troškova

- Isplata pomoći se vrši u jednokratnom iznosu, isključivo na transakcijske račune radnika na koje se isplaćuju i redovna mjesečna primanja. U skladu sa članom 1. Pravilnika o dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak isplata pomoći po osnovu Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indekssa potrošačkih cijena se ne smatra dohotkom - piše u Odluci.

Sredstva isplaćena za pomoć iz ove Odluke terete se iz tekućih troškova poslovanja za 2022. godinu.

- Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Rukovodilac Sektora RFKS. Ova Odluka stupa na snagu danom Donošenja - navodi se u Odluci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.