PREDSJEDNIK HRS-A

Raguž: Odluka visokog predstavnika zakašnjela

Kada je već dirao u Ustav, zašto nije riješio Predsjedništvo BiH, pita Raguž

Slave Raguž: Zašto ćemo opet morati biti predmetom malverzacija?. FENA

S. S.

2.10.2022

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž smatra kako je visoki predstavnik svojim odlukama o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH riješio samo dio problema, ali suštinski "ništa nije riješeno već je pojačan administrativni haos u Bosni i Hercegovini".

- Ove odluke donekle idu u smjeru zaštite legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, iako su mi nakon iščitavanja odluke ostale nejasne dvije stvari. Prvo, na koji način će se puniti Klub srpskog naroda kada već sada imamo problem kako popuniti sadašnjih 17 mjesta? Druga stvar, kada je već dirao u Ustav, zašto nije riješio Predsjedništvo BiH? Zašto ćemo opet morati biti predmetom malverzacija političkog Sarajeva kada bude utrka za Predsjedništvo za četiri godine - kazao je Raguž u izjavi za Fenu.

Trebao bar mjesec ranije

Također je dodao je kako je odluka visokog predstavnika zakašnjela.

- Vladajuće strukture nisu mogle imati ni poželjeti boljeg stranačkog aktivista od Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Prvo je unazadio transparentnost izbornog procesa, čime je praktično omogućio nikad lakšu krađu izbora vladajućim strukturama, tako da smo mi više energije potrošili na transparentnost izbornog procesa nego na promociju političkih ideja, a sada je nametnuo izmjene Ustava. Da je to uradio makar mjesec dana ranije, prije početka izborne kampanje, izbori bi sigurno bili bolji i transparentniji. Ljudi ne bi bili žrtve bilo kakvih strahova s obje strane, bilo od majorizacije političkog Sarajeva ili svega onoga čime je Izetbegović plašio svoje birače - dodao je Raguž.

Ohrabruju prve informacije

Što se tiče izbornih rezultata, predsjednik HRS-a kazao je da je još rano o tome govoriti, iako ga prve informacije s terena ohrabruju.

- Ovako na prvu, mogu reći da će biti jako dobro za HRS, pod uvjetom da nas ne pokradu. Bojim se samo poništavanja listića kad dođe do brojanja glasova - kazao je Raguž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.