UPOZORENJE

Dr. Ednan Drljević za "Avaz"o padu vakcinacije djece MRP vakcinom: Dvije epidemije su već iza nas

Urađena je takozvana kampanjska vakcinacija i vakcinisani su svi odreda, ali je to vrijeme prošlo, kaže on

Dr. Drljević: Antivakcinalni lobi aktivan odavno. Agencije

Piše: A. K.

3.10.2022

Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti adekvatnim odgovorom stanovništva na proces imunizacije u aktuelnoj pandemiji koronavirusa, stoga i ne čudi podatak da je u posljednje vrijeme u našoj državi zabilježen pad imunizacije djece MRP vakcinom.

MRP je vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa (zaušnjaka), a imunizaciji obavezno podliježu djeca od navršenih 12 mjeseci do 14. godine života. Stručnjaci su zabrinuti i kažu kako bismo se mogli susresti s epidemijama davno iskorijenjenih zaraznih bolesti.

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, kazao nam je da je na pad broja vakcinisane djece najviše utjecala nedovoljna informiranost o značaju vakcinacije. Veliki utjecaj je imao i antivakcinalni lobi.

- MRP je trovalentna vakcina koja sadrži morbile ili krzamak, rubeolu i zaušnjake, odnosno parotitis. Posljednjih desetak godina smo imali dvije velike epidemije upravo zbog pada te vakcinacije. Nekada se provodila takozvana kampanjska vakcinacija i vakcinisani su svi odreda, ali je to vrijeme prošlo - kaže dr. Drljević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.