RIJEČ STRUČNJAKA

Novi sojevi koronavirusa, uglavnom, imaju simptome slične prehladi ili gripi

Dok god virus ima karaketeristike upale gornjih dišnih puteva, to nije ni za kakvu veliku brigu, ali ga moramo držati pod kontrolom

Drljević: Virus moramo držati pod kontrolom. Avaz

Meliha Smajkic

21.10.2023

Dok je sezona gripe, praktično, otpočela, dotle koronavirus i dalje hara. Novi sojevi koronavirusa kod inficiranih stvaraju simptome koji se češće povezuju s prehladom ili gripom. Klinička slika, zapravo, kako to iznose brojni stručnjaci obuhvata bolest koja je koncentrisana u gornjim dišnim putevima.

Upale gornjih dišnih puteva

U susjednoj Srbiji trenutno hara soj „Eris“, a tamošnji ljekari iznose da se simptomi novog soja ne razlikuju drastično od onih koji se vežu za prethodne varijante. To su, uglavnom, povišena temperatura, curenje i zapušenost nosa, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, glavobolja i kašalj.

Kako nam kaže naš ugledni infektorlog, dr. Ednan Drljević, sa svakim novim sojem koronavirusa pa tako i u slučaju pojave „erisa“ postavlja se pitanje da li napada gornje ili donje dišne puteve.

- Ovi novi sojevi koji se pojavljuju imaju simptome koji više sliče prehladi ili lakšoj gripi, nego onom Covidu kakav smo imali na početku. Dok god virus ima karaketeristike upale gornjih dišnih puteva, to nije ni za kakvu veliku brigu, ali ga moramo držati pod kontrolom i svesti ga na neku tolerantnu mjeru da, prije svega, spriječimo veliku smrtnost stanovništva - ističe on.

Podvlači da smo, upravo, u periodu kada se sve više pojavljuju i prenose zimske infekcije, uključujući gripu, koja je sezonska bolest i koja će trajati do sredine marta.

- Međutim, Covid je tu isto kao prehlada, koja je, također, virusno oboljenje i da bismo bili mirniji i da ne bismo miješali, takoreći, prehladu, gripu i Covid, moramo najprije raditi testiranja. Nadalje, neophodno je da svake godine izvršimo vakcinaciju protiv gripe, kako bismo se makar riješili one gripe koja je smrtonosna, a to je prije svega H1N1, odnosno svinjska gripa - objašnjava nam dr. Drljević.

Osnovne mjere

Navod da je kod nas greška to što se s jedne strane vakcinacija protiv gripe ne provodi onako kako bi to trebalo.

- Tu se trebamo ugledati na sve zemlje Evropske unije, počevši od Hrvatske, jer bismo imali manje problema s koronavirusom i, zapravo, jedna opasnost bi nam bila umanjena. 

Ali, dok god u zimskom periodu imamo bilo kakvu infekciju gornjih i donjih dišnih puteva, ostaju nam one osnovne mjere, a to su distanca, što manje boravka u zatvorenom prostoru, higijena ruku i, naravno, vakcinacija - naglašava dr. Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.