U POSJETI SARAJEVU

Menadžer Turističke zajednice Njemačke za "Avaz": BiH je uspjela sačuvati svoju autentičnost

Fokus nije više u centru grada nego u okolini, prirodi i mnoge održive opcije poput zabačenih mjesta, sela, šuma i slično

Lunić i Šolaj u Sarajevu. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

6.10.2022

U Sarajevu je danas održana prezentacija Njemačke turističke zajednice koju su održali menadžer i glasnogovornica regionalnog ureda Turističke zajednice Njemačke za Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šolaj (Christian Sallai) i Maja Lunić.

Njemačka se našla prva na listi po imidžu među najkvalitetnijim boravišnim destinacijama u Evropi. 



23 miliona noćenja godišnje

Sa 23 miliona noćenja godišnje, zauzimaju drogo mjesto u Evropi, iza Španije koja ima 32,4 miliona putovanja.

Šolaj je komentirao i turističku ponudu u BiH i glavnog grada Sarajeva.

- Na svu sreću, BiH je uspjela sačuvati svoju autentičnost. To je ono što se na mnogim drugim evropskim tržištima izgubilo, a posjetioci bi to uvijek voljeli pogledati – istako je Šolaj.


Poboljšanje usluga

Glasnogovornica Njemačke turističke zajednice Maja Lunić za „Avaz“ je kazala da se prezetacijom projekta „Embrace German Nature“ u Sarajevu radi na poboljašnju usluga.

- Zbog pandemije koronavirusa, naša turistička zajednica primjetila je da se veliki broj gostiju promijenio. Promjena je išla sporo, ali odjednom kada je buknula korona, svijet percepcije o jednom putovanju se okrenuo. Fokus nije više u centru grada nego u okolini, prirodi i mnoge održive opcije poput zabačenih mjesta, sela, šuma i slično, dok se potražnja za održivim smještajem se jako povećala – kazala je Lunić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.