ČLANICA CIK-A

Hadžiabdić: Tražit ću da se otvore sva sporna biračka mjesta

Kazala je da kada se ustanovi da je riječ o nepravilnostima koje mogu uticati na izbornu volju tada se izbori mogu poništiti te je dodala da je sigurna da će biti takvih situacija, ali ne zna trenutno u kojem obimu

Irena Hadžiabdić: Zakon je jasno propisao kada se izbori mogu ponoviti. A. Kukić

A. Kukić

7.10.2022

Irena Hadžiabdić, članica Centralna izborne komisije BiH, na konferenciji za medije je rekla da je sumnjivo kada je neko u "mrtvoj trci" za pobjedu, a na nekom biračkom mjestu ima nula glasova.

- Vezano za poništenje izbora zakon je vrlo jasno propisao uslove kada se izbori poništavaju. Mi ćemo jasno sagledavati da li ima tih uslova. Sve ono gdje je kandidat umalo pobijedio ima nula glasova naravno da je to sumnjivo. Naravno da ću tražiti da po službenoj dužnosti otvorimo sva ta biračka mjesta, pa tek onda kada sve sagledamo, da li smo imali informaciju da je na tom mjestu bila trgovina biračkih odbora, gdje nismo imali dokaze, a jesmo sumnje, gdje nismo imali elemenata za donošenje sankcije, da li smo imali primjedbe u zapisniku, da li je bilo previše osoba koje su pri glasanju koristile pomoć druge osobe, da li je neko od domaćih posmatrača stavljao iste primjedbe koje se sada ističu u primjedbi političkog subjekta, da li je obrazac sa rezultatima prepravljan i nečitak - kazala je Hadžiabdić. 

Kaže da kada se to sve stavi u kontekst i uzme izvještaj supervizora za svako biračko mjesto i da li je neko ko je umalo pobijedio i u uskoj trci sada ima nula glasova onda se dobije kompletna slika.

- Tek tada se može govoriti da je bilo riječ o nepravilnostima koje su mogle uticati na izbornu volju da se ti izbori moraju poništiti. Sigurna sam da će biti takvih situacija, ali u ovom momentu ne znamo u kojem obimu - dodala je Irena Hadžiabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.