OSVRT

Bakir kaže da u BiH mogu vladati samo nacionalne stranke, šta na to ima reći "građanski" Komšić?

Naprosto, ne treba nasjedati na lažnu tezu da je borba za Bošnjake i državu samo onda kada Bakir kleči pred Čovićem i moli ga da zajedno ostanu na vlasti

Komšić i Izetbegović: Samo su interesi vječni. Hina

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

14.10.2022

Ništa novo Bakir Izetbegović nije rekao gostujući sinoć na Federalnoj televiziji. U biti, puno su važnije njegove stare teze koje je ponovio, a koje čelnike opozicije dodatno utvrđuju u stavu da sa SDA kojoj je on na čelu nije pametno praviti bilo kakve dogovore ili koalicije.

Izetbegović mlađi, tako, uvjerava gledatelje, iako nije imao kontakte sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, “da se ide ka tome da HDZ ipak ostane u koaliciji sa SDA”.

Pritom lider SDA upozorava Čovića da “ne pravi eksperimente sa jedanaestorkom”.


Koga će udariti klatno

- Pretpostavljam da će se teško odlučiti da uđu u takav eksperiment. Da naprave presedan u kojem se izbacuje jedna velika nacionalna stranka. Da pokrenu jedno klatno koje u ovome času možda može izbaciti SDA, ali se može jednog dana vratiti i udariti neku drugu veliku nacionalnu stranku jer će se napraviti presedan da se može bez velike nacionalne stranke koja predstavlja većinu ogromnog broja ljudi, kaže Izetbegović.

U ovih nekoliko rečenica sadržana je sva politička filozofija nekadašnjeg “prvog u Bošnjaka”. Za Izetbegovića je, dakle, neupitno da ovom državom moraju vladati isključivo nacionalne stranke i da remećenje tog principa, po sistemu spojenih posuda, svaku od njih vuče u politički bezdan. Građanske, nacionalno mješovite stranke, za njega su, očito, nužno zlo kojem nema mjesta u vlasti.

Bilo bi zanimljivo čuti šta o ovim Izetbegovićevim teorijama misle njegovi manji koalicioni partneri, Željko Komšić i Demokratska fronta. Komšić i DF se, naime, vole predstavljati kao nepotkupljivi borci za građansku BiH, bez bilo kakvih etničkih odrednica i ekskluziviteta, a one koji, poput Izetbegovića, zagovaraju političko zatvaranje u etničke torove targetiraju kao neprijatelje države.


Patetično klečanje pred HDZ-om

Sudeći po iskustvu iz prošlosti, Komšić će i ovaj Bakirov “incident”, kao i sve korupcionaške nepodopštine koje su režirali njemu bliski i odani kadrovi iz SDA, “mudro” prešutjeti. Jer, kako i sam Izetbegović tvrdi, oni se redovito čuju i ostat će zajedno i u budućnosti, bez obzira na sve izazove koji očekuju njihov politički neprirodan, ali interesno idiličan i čvrst brak.

S druge strane, stranke trojke i ostale članice opozicije Izetbegovićevim oglašavanjem na FTV-u dobile su još jedan argument zašto se ne trebaju osvrtati na spinove koji ih, kao relativne pobjednike izbora, u startu žele obeshrabriti da uđu u pregovore sa nezaobilaznim HDZ-om o formiranju nove vlasti na državnom i federalnom nivou.

Naprosto, ne treba nasjedati na lažnu tezu da je borba za Bošnjake i državu samo onda kada Bakir - u patetičnom stilu momka kojeg je djevojka (čitaj HDZ) više puta uhvatila u preljubi i opraštala mu jer ni ona nije bila baš vjerna - sada tu istu djevojku klečeći podsjeća da je u njihovoj vezi bilo i lijepih trenutaka i moli je da mu pruži još jednu šansu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.