SARAJEVO

Promovirana knjiga "Bio sam Nanićev diverzant"

Nijaz Veladžić argumentirano i objektivno dočarao sva dramatična i teška dešavanja u vrijeme ratnog perioda

Piše: N. Ć.

19.10.2022

S promocije knjige - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige „Bio sam Nanićev diverzant“ autora Nijaza Veladžića Veljuna, “zlatnog ljiljana” i nekadašnjeg komandira elitne specijalne jedinice „Hamze“ u 505. viteškoj brigadi legendarnog komandanta rahmetli Izeta Nanića.

Prisutnima su se obratili bh. reditelj Avdo Huseinović i penzionisani brigadni general Armije RBiH general Fikret Huskić, promotori knjige koji su na veoma emotivan način dočarali njenu tematiku. Među publikom našao se i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

U svojoj knjizi Veladžić argumentirano i objektivno opisuje i dočarava sva dramatična i teška dešavanja u vrijeme ratnog perioda na ovim prostorima, kroz svu muku i golgotu bošnjačkog naroda. U prvom dijelu knjige sam autor opisuje svoje rodno mjesto, njegove znamenite ljude, narav njegovih poznanika, njihovo tradicionalno naslijeđe, kao i njihove običaje.

U drugom dijelu knjige autor opisuje svoj ratni put, put na kojem je igrom sudbine i nesretnih prilika poput nebrojenih bosanskih mladića morao stati, prekidajući svoje mladalačke snove i planove o daljnjem obrazovanju. U trećem dijelu autor opisuje svoj poslijeratni put, odnosno tok svoga liječenja nakon teškog ranjavanja na izvršenju borbenog zadatka, kao i odnos institucija i njihovih pojedinih predstavnika prema njemu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.