SJEDNICA VSTV-A

Kajganić izložio program rada, na predmetu Sky radi osam tužilaca

Od početka godine smo lišili slobode deset policajaca pa i nosioca funkcija, istakao je Kajganić

Kajganić: Iznosi program rada ispred članova VSTV-a. A. Kukić

Piše: A. Kukić

20.10.2022

Milanko Kajganić, jedini kandidat za glavnog državnog tužioca, izložio je program rada na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

- Imao sam privilegiju da sam zadnjih godinu dana vršio funkciju glavnog tužioca i da uvidim sve ono što je problematično u instituciji - rekao je na početku izlaganja programa koji je već izložen pred Komisijom.


Bazirao se na stvari koje je potrebno preduzeti kako bi se stanje u Tužilaštvu popravilo.

- Ključni problem je bio narušen integritet, jedan od razloga je i način dodjele predmeta. Dolaskom na ovu poziciju sam se bazirao da se uspostavi automatska dodjela predmeta i da se tužioci po afinitetu podijele u odjele - rekao je Kajganić, dodavši da imaju dva odjela i njegov fokus je kako kaže da se ispune ciljevi iz Revidirane strategije jer je njeno trajanje ograničeno i predmeti ratnih zločina se moraju riješiti.


Trećina predmeta se odnosi na lica u drugim zemljama

Kajganić je naveo kako se trećina predmeta odnose na lica koja su u drugim zemljama i da uspostavljaju međunarodnu saradnju kako bi te predmete mogli procesuirati.

- Dolaskom na ovu poziciju sam se bazirao na činjenicu da radimo na najsloženijim predmetima i inistirat ću da se radi na najsloženijim predmetima, a da se manje složeni prenose na entitetski nivo i nivo Brčko Distrikta - kazao je Kajganić.

Dodao je da se dispozitivi potvrđenih optužnica objavljuju na web stranici, što je novitet kako bi se Tužilaštvo otvorilo prema javnosti.

- Kadrovske promjene daju rezultate - rekao je Kajganić i dodao da imaju dosta predmeta koji se odnose na organizirani kriminal.

- Oformio sam tim od osam tužilaca koje rade na tom predmetima. Od početka godine smo lišili slobode deset policajaca pa i nosioca funkcija - rekao je i dodao da se bazira na jačanje kadrovskih kapaciteta Tužilaštva.


Curenje informacija

Kajganić je istakao kako je problem curenje informacija, naročito plasiranje u medije informacija koje se odnose na istrage.

- Radit ću na provođenju tehničkih koraka koji će spriječiti curenje informacija jer šteti integritetu ove institucije - kazao je Kajganić.

Tužilac Sanjin Bogunić je postavio pitanje Kajganiću.

- Prema situaciju kakva jeste vi ćete biti izabrani za glavnog tužioca. Smatram da niste trebali spomenuti aplikaciju Sky jer zbog nje nije podignuta nijedna optužnica. Pitat ću vas da li ste spremni da dođete za godinu dana pred ovo Vijeće i ako se ne ostvare stvari iz vašeg plana rada podnesete ostavku?

Kajganić je odgovorio kako je program rada sam pisao i da će provesti sve što se odnosi na njega.

- Želim da zaštitim integritet Tužilaštva - naglasio je Kajganić i dodao da je spreman da podnese ostavku prvi put kad izgubi podršku većine Vijeća.


Jačanje sa policijskim strukturama

Amila Kunosić, članica Vijeća, kazala je kako je program veoma obiman i sveobuhvatan.

Pitala je kako planira "skratiti prosječnu duzinu predmeta osim predmeta ratnih zločina".

Kajganić je rekao da imaju 54 tužioca i da se nije vodilo računa kada dođe predmet da li je on u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Upitan je kako vidi jačanje saradnje sa policijskim strukturama, a što je naveo u svom planu.

Kajganić je kazao da je naveo aplikacije kojima se otkrivaju kriminalne radnje. Dogovoreno je da sva tužilaštva BiH odrede jednog tužioca koji će raditi na tim predmetima.

- Osnovni problem je što se ne razumije nadležnost Tužilaštva BiH, misli se da je ono krovno Tužilaštvo, to nije tako - rekao je Kajganić.

On je naveo kako je OSA značajna agencija jer može u najranijoj fazi obezbijediti operativne informacije. Podsjetio je na slučaj prije mjesec dana kada je u saradnji sa SIPA-om i OSA-om došlo do razotkrivanja visoke korupcije. 

- Na isti način želim ohrabriti policijske agencije na saradnju - dodao je Kajganić.

Najavio je da će uskoro biti optužnice koje se odnose na aplikacije, te optužnica koja se odnosi na ubistvo policajca Radenka Bašića.

- Ubistvo je vezano za kriminalnu grupu koja se dovodi u vezu s trgovinom drogom, rekao je Kajganić i naglasio kako je značajnije raditi na velikim predmetima, nego na više malih.


U aplikaciji Sky se spominju i tužioci

Šabić Mustafa, član VSTV-a, je rekao da je pročitao program i očekivao izlaganje od 40 minuta i da je ovo izlaganje najkraće do sad te da je trajalo osam minuta čime je razočaran.

Kazao je kako je riječ o konstataciji. Naveo je i da se 4-5 tužilaca spominje u aplikaciji Sky te da nije tačno da nije bilo afera u zadnjih godinu dana.

- Možda manje nego ranije, ali nije da nije bilo - naveo je Šabić.

Kajganić je replicirao i kazao da program zbog javnosti može detaljno izložiti u narednih 40 minuta.

- Sve što sam mislio da treba da se uradi ja sam u prethodnih godinu dana započeo. Što se tiče tužilaca koje ste spomenuli, Tužilaštvo je pokazalo da može da obezbijedi integritet istrage - rekao je Kajganić.

Duška Bogujević je kazala kako nema potrebe da se mjeri vrijeme izlaganja i da konstatacija Šabića ne stoji.


U fokusu borba protiv organizovanog kriminala

Upitan je da li je u narednom periodu fokus na teškim djelima organizovanog kriminala. Mogu li građani očekivati optužnice ili obustave istrage ako nema dokaza?

- Nama je u fokusu borba protiv organizovanog kriminala. Do kraja godine će biti nekoliko značajnih optužnica koje će obuhvatiti veći broj lica, a bit će obuhvaćeni i pripadnici policijskih agencija koji su učestvovali u djelima organiziranih kriminala. Tužilaštvo neće kalkulirati ni sa jednom optužnicom, ako ima dovoljno dokaza optužnice ćemo podići - naglasio je Kajganić i rekao da nije bio u kontaktu ni sa jednom političkom ličnošću koja bi mogla da naruši njegov integritet.

Snježana Petković je imala opasku na zamjerku kolege Šabića i kazala da je bila neprimjerena i kazala kako nisu u televizijskoj emisiji. Izrazila je podršku programu za koji smatra da je precizan i sveobuhvatan.

Halil Lagumdžija je kazao da je u fokusu javnosti bila situacija vezana za Dianu Kajmakovic i da se vodi računa o onome što u javnost ne bi trebalo izaći. 

- Pitao sam vas tada kao vršioca dužnosti je li se moglo uraditi više i brže u vezi tog slučaja - pitao je Lagumdžija.

- Nije se moglo ni više ni brže. Kada je formiran predmet dodijeljen je jednom tužiocu - rekao je Kajganić i podsjetio da je bilo situacija da podređeni tužioci vrše provjere u slučaju Kajmaković koja im je nadređena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.