DANI GLAMOČKOG KROMPIRA

Radovan Tolimir bez konkurencije: Uzgojio najteži krompir od 1.540 grama

Iz Organizacionog odbora su naveli da je ova manifestacija od izuzetne važnosti budući da su poljoprivreda i uzgoj krompira mnogim porodicama u Glamoču jedini izvor prihoda

Pobjednički krompir. Srna

E. Ć. / Srna

23.10.2022

U Glamoču je jučer održana 14. manifestacija "Dani glamočkog krompira", a ovogodišnji najteži krompir od 1.540 grama uzgojio je Radovan Tolimir.

Iz Organizacionog odbora su naveli da je ova manifestacija od izuzetne važnosti budući da su poljoprivreda i uzgoj krompira mnogim porodicama u Glamoču jedini izvor prihoda, pišu Nezavisne.

Glamoč je nadaleko poznatom po uzgoju krompira, a težina jednog krompira uzgojenog na ovom području može da premaši i dva kilograma. Boris Lukajić iz Organizacionog odbora manifestacije kaže da su za najbolje izlagače i učesnike dodijeljene nagrade.

– Najuređeniji poljoprivredni štand su imali Dragan Radić i Nenad Јarekula, dok je Udruženje žena "Žad" iz Glamoča imalo najuređeniji štand – rekao je Lukajić.

Na današnjoj manifestaciji u Glamoču posjetioci su imali priliku da posjete 32 štanda raznovrsnog sadržaja.

Osim brojnih izlagača iz Glamoča, štandove su izložili i poljoprivredni proizvođači iz susjednih opština, među kojima i porodica Pećanac iz Drvara koja se bavi preradom drenjina i pravi likere, rakiju, pekmez, slatko i sok od ovog voća.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Glamoča i Drvara.

Generalni pokrovitelj "Dana glamočkog krompira" je općina Glamoč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.