ZABRINJAVAJUĆE

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za "Avaz": Vlast propustila prilike, idemo prema recesiji

Vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine 7,6 milijardi KM

Čavalić: Pametnije trošenje sredstava. Facebook

Piše: A. Bajramović

24.10.2022

Iako je za prvih devet mjeseci ove godine Bosna i Hercegovina izvezla roba u vrijednosti od 13,5 milijardi KM i zabilježila rast od 34,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, istovremeno je rastao i uvoz koji je iznosio 21,17 milijardi i bio veći za 38,3 posto u odnosu na period januar-septembar 2021. godine.


Deficit ostao

Podaci Agencije za statistiku BiH tako pokazuju vanjskotrgovinski robni deficit od čak 7,6 milijardi KM te pokrivenost uvoza izvozom od 63,9 posto. 

- U odnosu na 2021. godinu vidljiv je oporavak industrijske proizvodnje, posljedično izvoza. Međutim, uvoz se stabilizirao, deficit  ostao, a vjerujem da će i u narednoj godini ostati isti, razumijevajući da idemo ka recesiji, kada se očekuje pad ekonomskih aktivnosti. Moguće je da vrijednosno padnu i izvoz i uvoz - kazao je ekonomski analitičar Admir Čavalić.


Pametnije trošenje

Na pitanje jesmo li propustili priliku da popravimo vanjskotrgovinski bilans, Čavalić odgovara potvrdno, podsjetivši da je pandemija koronavirusa pokidala ekonomske odnose Kine s Evropom. Nove poteškoće donio je rat u Ukrajini. Druga propuštena prilika je pametnije trošenje sredstava iz rekordnih budžeta koje je, preko leđa građana, napunila inflacija.

- Cijele ove godine imali smo rast prihoda, ali to ne bi trebao biti slučaj naredne godine. To nas plaši. Potencijal budžeta će biti vrlo ograničen, a to može voditi ka smanjenju kvaliteta javnih usluga - istakao je Čavalić.


Nisu provedene reforme

Kad je riječ o zaduživanju, Slovenija i BiH najbolje stoje u regionu, što znači da crvena lampica još nije upaljena, alimožemo imati problema. 

- Problem je što nismo proveli strukturne reforme, nisu ukinuti nameti poput akciza, mi smo sredstva iskoristili samo za tekuću  potrošnju, održavanje stabilnosti budžeta i izborni proces.


63,9

63,9 posto je pokrivenost uvoza izvozom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.